Svi dioničari osim MOL-a mogu prodavati dionice Ine

Autor: Marija Brnić , 26. kolovoz 2014. u 22:01
Dobra vijest za dioničare Ine/ Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL

Mađari tvrde da tijekom sudskog postupka i oni mogu trgovati dionicama.

Mađarski Mol objavio je jučer reagiranje na medijske napise o postupku koji se vodi između Mola i hrvatske države pred UNCITRAL-om, arbitražnim sudom UN-a u Ženevi, te poručuje kako se pogrešno objavljuje informacija da je arbitražni sud Molu zamrznuo ili namjerava zamrznuti trgovinu Ininim dionicama.

Sud je, navodi se u Molovom priopćenju za javnost, u rješenju donesenom 16. kolovoza izrijekom presudio da nije spreman ograničiti prodaju dionica Ine. Stoga, poručuju Mađari, i Mol i Vlada, kao i svi ostali dioničari Ine, mogu slobodno prodavati svoje dionice u hrvatskoj naftnoj kompaniji, neovisno o tomu što se vodi arbitražni postupak. Svoj istup iz Mola su jučer pravdali i zakonskom obvezom davanja "ograničenih informacija", unatoč tomu što je rješenje od 16. kolovoza povjerljivo, a sve s ciljem da se korigiraju pogrešne informacije o sudskoj odluci o moratoriju na Molov i udio hrvatske države u Ini.

Iako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prvotno bio zauzeo stav da će u svemu vezano uz slučaj arbitražnog postupka Ina-Mol biti suzdržan i bez javnih komentara, jučer se ipak oglasio priopćenjem, reagirajući, kako se navodi, zbog niza nepotpunih, pa i netočnih informacija u Molovom priopćenju."Arbitražni sud u svojoj odluci od 16. kolovoza rekao je da je RH dokazala prima facie da su sporni ugovori sklopljeni na koruptivan način i da su ništavni. Arbitražni sud je izdao privremene mjere protiv Mola koji ne sprječavaju, ali ograničavaju pravo Mola na prodaju dionica Ine", navodi se u priopćenju Minitarstva gospodarstva, uz napomenu da se dionice mogu prodati isključivo uz određene uvjete.

Sud, poručuje se u priopćenju Vrdoljakovog ministarstva, nije izdao mjere protiv Vlade RH koje bi na bilo koji način ograničile raspolaganje vladinim paketom dionica, niti je izdana bilo kakva druga mjera protiv Hrvatske.Upućeni u slučaj čudnim su komentirali i Molovo spominjanje zabrane trgovine i za državu, te ostale dioničare, jer je privremenu mjeru tražena samo od RH i samo za prodaju Molovog udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close