Suradnici mu preporučili da ne raspisuje natječaj, pa potpisao ugovor s Fimi medijom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2013. u 12:07
Na Zupanijskom sudu, svjedocenjem bivseg ministra Berislava Roncevica nastavljeno je sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu, njegovoj stranci HDZ-u i ostalim optuzenima u aferi Fimi Media. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rončević je nakon što su mu suradnici preporučili da ne treba raspisivati javni natječaj i da imaju pozitivna iskustva u poslovanju s Fimi medijom.

Bivši HDZ-ovi ministri Berislav Rončević i Božo Biškupić danas su u nastavku suđenja u slučaju Fimi media izjavili da nikada nisu čuli za stranački crni fond niti da bi Fimi media bila marketinška agencija HDZ-a. Bivši ministar obrane i unutarnjih poslova Rončević izjavio je da je za Fimi mediju čuo 2008. kada je MUP u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama angažirao tu privatnu marketinšku agenciju za promidžbu.

Agencija je za potrebe MUP-a pripremila dva video spota i nekoliko radijskih džinglova te je Rončević, nakon što su mu suradnici preporučili da ne treba raspisivati javni natječaj i da imaju pozitivna iskustva u poslovanju s Fimi medijom, s tom tvrtkom potpisao ugovor vrijedan oko 7,5 milijuna kuna. Nakon što su mi suradnici rekli kako su zadovoljni s dotadašnjom suradnjom s Fimi medijom, rekao sam da onda nastave poslovati s tom tvrtkom, kazao je Rončević.

Dodao je da je optuženu vlasnicu tvrtke Nevenku Jurak upoznao tom prilikom te da je ona MUP-u za svoj posao ponudila i velike popuste. Rončević je kazao da je Fimi media kvalitetno i profesionalno odradila svoj posao. Napomenuo je i da je nakon njegovog razrješenja dužnosti ministra unutarnjih poslova u listopadu 2008. Fimi media nastavila suradnju s MUP-om. Rončević je objasnio da su cijenu promidžbenih materijala dogovarali njegovi suradnici, a ne on. Rekao je i da mu prvooptuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nikada nije spomenuo Fimi mediju.

Rončević je od 2003. do početka 2008. bio ministar obrane i u tom razdoblju, kaže, to ministarstvo nije poslovalo ni s jednom marketinškom agencijom. Ne sjeća se da bi se na Predsjedništvu HDZ-a raspravljalo o financijskom poslovanju stranke. Prisjetio se da je jednom prilikom tadašnji glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak podnio izvješće o nalazu državne revizije. Bivši HDZ-ov ministar kulture Božo Biškupić također je ustvrdio da nikada nije čuo za stranački crni fond i da bi stranka plaćala usluge "na crno".

Tvrdi da mu Sanader nikada nije spomenuo Fimi mediju i da je za nju prvi put 'čuo' iz tiska kada se otkrila istoimena afera. Rekao je da njegovo ministarstvo nikada nije surađivalo ni s jednom marketinškom agencijom, da ne poznaje Nevenku Jurak, te da je, po njegovim saznanjima, tvrtka Massol bila ta koja je vodila HDZ-ovu promidžbu u izbornim kampanjama. Biškupić je kazao da je za Sanadera prvi put čuo osamdesetih godina, službeno su surađivali u vrijeme dok je Sanader radio u Uredu Predsjednika i u Ministarstvu vanjskih poslova, a njihovi službeni odnosi prerasli su u prijateljske nakon 2000. kada je Sanader postao čelnik HDZ-a, a Biškupić međunarodni tajnik stranke.

Potvrdio je da su se njihove obitelji međusobno posjećivale i da je sa Sanaderom odlazio u muzeje, na izložbe i u galerije u kojima se, kako je istaknuo, ništa nije kupovalo. Posvjedočio je i da su zajednički ljetovali na brodu, a u uži krug Sanaderovih prijatelja uvrstio je bivšeg predsjednika Sabora Luku Bebića i bivšeg HDZ-ovog zastupnika Maria Zubovića. Biškupić je napomenuo da optuženi bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić nije bio dio tog društva. Bivši ministar kulture posvjedočio je da je u Sanader posjedovao značajnu kolekciju umjetničkih slika u Zagrebu i u Splitu, među kojima je bila slika dosta poznatih autora. Suđenje se nastavlja početkom idućeg tjedna kada bi se na klupi za svjedoke trebali pojaviti pjevači Mate Mišo Kovač i Marko Perković Thompson.

Komentirajte prvi

New Report

Close