Šuker: najgori prijedlog proračuna do sada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 14:22
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Rezime Vladine politike je 200.000 manje radnih mjesta manje i neto povećanje javnog duga za 70 milijardi kuna u odnosu na početak mandata, kaže Šuker.

 Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) neće podržati prijedlog proračuna za 2015. godinu jer je to najgori prijedlog o kojem je Sabor raspravljao do sada, rekao je tijekom današnje saborske rasprave o proračunu zastupnik HDZ-a Ivan Šuker, govoreći u ime Kluba HDZ-a.

Šuker ocjenjuje da je prijedlog proračuna neusporediv s prethodnim razdobljima po prihodima i rashodima, što po njegovu mišljenju jasno govori da je razina transparentnosti toga prijedloga na povijesno najnižoj razini.

HDZ: Namjerni kaos

Rezime Vladine politike je 200.000 manje radnih mjesta manje i neto povećanje javnog duga za 70 milijardi kuna u odnosu na početak mandata, kaže Šuker.

Šuker ide i dalje te tvrdi da su ovakve prijedloge proračuna imale zemlje u silnim problemima poput Grčke, sa željom prikrivanja stvarnog deficita.

To će se Hrvatskoj obiti o glavu, tvrdi on, jer Europska komisija i međunarodni kreditori neće progutati takvu Vladinu udicu, pa će doći do povećanja kreditnog rizika i kamata.

Vlada po njegovim riječima zapravo namjerno stvara kaos u javnim financijama kako bi iduću Vladu dovela u što težu situaciju.

Tvrdi da će stvarni deficit u 2015. godini biti oko 6 posto BDP-a ili 20 milijardi kuna, a javni dug će porasti na više od 85 posto.

Drži i da je planirani iznos priljeva sredstava iz EU fondova izrazito nerealan te da će Hrvatska tek u kolovozu iduće godine steći akreditaciju za povlačenje tih sredstava.

Uz konstataciju da neće podržati proračun, kaže da je Vladin prijedlog krajnje neodgovoran i opasan i da ga karakterizira bezidejnost i kukavičluk, a da će 2015. godina biti izgubljena.

SDP: Izgubljene godine za HDZ-ova mandata

No Ivo Jelušić (SDP) odgovara da su prave izgubljene godine zadnje tri godine HDZ-ova mandata, kad je BDP pao za približno 10 posto, a Šuker mu odgovara da je "loša kopija svoga šefa".

Nenad Stazić (SDP) pak pita gdje je na današnjoj raspravi Šukerov šef (Tomislav Karamarko) kad se raspravlja o krucijalnom dokumentu, proračunu, te da on čak nije ni njegova loša kopija jer je nemoguće stvoriti lošiju kopiju od Karamarka.

Nadica Jelaš (SDP) pak Šukeru je odgovorila kako je odgovornost HDZ-a za nezaposlenost i javni dug daleko veći nego na SDP-u jer nije proveo reforme kad je to bilo znatno lakše, u vrijeme gospodarskog rasta.

Odgovarajući na kritike oporbe da Vlada nerealno planira priljev sredstava iz EU-ovih fondova, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rekao je da Hrvatska ne kasni u administriranju za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Dodaje da je korištenje fondova ustanovljeno po načelu N+3, što znači da se sredstva mogu koristiti tri godine od ugovaranja tako da je nemoguće već u prvoj godini članstva koristiti sva raspoloživa sredstva.

To znači, kaže Grčić, da će pokazatelji za 2014. biti potpuno poznati tek na kraju 2017. godine.

Na Vladin plan znatno utječu već započeti, spremni projekti, kaže Grčić te dodaje da će Vlada koja dođe iza aktualne "biti sretna s pripremom koju smo napravili i projektima koje smo ugovorili."

Kaže i da "EU komponenta" ne utječe na deficit jer je podjednako raspoređena na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

Laburisti protiv zbog zdravstva

U ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar problematizirao je makroekonomske projekcije Vlade na kojima se temelji prijedlog proračuna.

Ustvrdio je da Vlada, sudeći po tim projekcijama, "ima ozbljnih problema s kristalnom kuglom ili se oslanja na poslovicu o sedam mršavih i sedam debelih krava."

Podsjeća pri tome na prijašnje Vladine projekcije koje nisu ostvarene.

Upozorava i da Hrvatska bez 25 posto domaće komponente, što nije planirano, teško može može povući planirana sredstva iz EU-a od 7,2 milijarde kuna.

Najveći dobitnik proračina je DUUDI čiji se proračun povećava za čak 147 posto, kaže Lesar.

Pozdravlja izlazak HZZO-a iz proračuna, ali kaže da Hrvatski laburisti ne mogu podržati prijedlg proračuna, dok se iz njega ne osigura 1,7 miliardi kuna za sanaciju zdravstvenih ustanova odnosno za plaćanje dospjelih fakturiranih obveza.

Komentari (1)
Pogledajte sve

slom-sustava-u-manje-od-dvije-godine

“Međutim, slom našeg sustava neće doći za dvije godine nego i prije zbog onih 15 milijardi eura koje Slavko Linić odgodio s reprogramom tuga. To će biti stijena koju se neće moći prijeći, a ona će doći i prije 2016. godine” dodao je Kulić.

Rebalans izglasan na nepotpunim podacima!

http://www.dnevno.hr/novac/138489-ugledni-ekonomist-analizira-linica-nema-ali-zbog-njega-nam-prijeti-slom-sustava-u-manje-od-dvije-godine.html [dnevno.hr]

New Report

Close