Šuica i Plenković zalažu se za izradu sveobuhvatne nacionalne Jadranske i Mediteranske strategije

Autor: Objava za medije , 31. siječanj 2014. u 13:24
Goran Kovacic/PIXSELL

Zaključili su kako je sad prigoda da Hrvatska sada izradi sveobuhvatnu nacionalnu Jadransku i Mediteransku strategiju.

Europska pučka stranka organizirala je u Bariju tematsku konferenciju posvećenu strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju. Na kraju Grčkog predsjedanja EU, Europska komisija predstavit će Komunikaciju i Akcijski plan za Jadransko-jonsku regiju, a u drugoj polovici godine za vrijeme predsjedavanja Italije očekuje se usvajanje Strategije na Europskom vijeću.

Zastupnica Dubravka Šuica govorila je o nužnosti kvalitetnijeg povezivanja obalnih država Jadranskog i Jonskog mora kao i daljnjeg unapređenja prometnih i pomorskih koridora. Pritom je ponovila prioritetni značaj izgradnje Pelješkog mosta za Hrvatsku. Istaknula je i značaj komplementarne suradnje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Plenković je govorio o EU strategiji za Jadransko-jonsku regiju u kontekstu niza dosadašnjih regionalnih inicijativa (Radna zajednica Alpe-Jadran – Savez Alpe-Jadran; Srednjoeuropska inicijativa, Jadransko-jonska inicijativa) kao i šire sredozemne suradnje u okviru Unije za Mediteran. Naglasio je važnost preciziranja ciljeva strategije u područjima pomorstva, ribarstva, gospodarstva, prometa, okoliša, energetike, kulture i turizma.

HDZ-ovi zastupnici su ocijenili pozitivno da je Jadransko-jonska regija, kao i Dunavska strategija u nadležnosti povjerenika Hahna koji upravlja strukturnim i investicijskim fondovima EU te se može očekivati i konkretna projektna realizacija.

Zaključili su kako je sad prigoda da Hrvatska sada izradi sveobuhvatnu nacionalnu Jadransku i Mediteransku strategiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close