Sudačka legenda Collina: Morate ih poznavati da budete korak ispred njih

Autor: Saša Paparella , 06. listopad 2015. u 14:26
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Najbolji nogometni sudac svih vremena Pierluigi Collina nastupio je kao specijalni gost Small & medium business foruma u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Volim nogomet, on mi je bio i posao i zabava u jednome. Uvijek sam želio biti uspješan i pobjeđivati, odgovorio je na pitanje koja mu je bila motivacija u poslu najbolji nogometnih sudac svih vremena Pierluigi Collina, koji je nastupio kao specijalni gost Small & medium business foruma. Otkako se prestao baviti suđenjem, Collina drži motivacijska predavanja.

«Morate znati svoje prednosti, ali isto tako i svoje slabosti, jer onda ćete se potruditi biti bolji. Ne morate se bojati greške jer greška je prilika da nešto promijenite. Kod timskog rada važno je da svatko zna koja je njegova uloga i što se od njega očekuje, bitne su dobre pripreme. Da bi vaš tim bio uspješan važni su znanje, organizacija, motivacija, ali i da stanete iza onog člana tima koji je bio u krivu, da mu se ne uruši samopouzdanje», poručio je Collina.

«Iza svakog vrhunskog nogometnog suca je ne samo talent, već i teški rad.  Jako puno talentiranih nije uspjelo postati uspješnima jer su mislili da je talent dovoljan. Što se tiče rezultata donositelja odluka, važna je točnost kad je to uistinu važno. Kod donošenja odluka detalji razdvajaju pobjednika od gubitnika. Naravno, teško je donijeti odluku, pogotovo kad mora biti brza i donijeta je pod pritiskom, dakle u vrlo teškoj situaciji. Na stadionu zna biti i po 85.000 ljudi, a još milijuni vas gledaju preko televizora» približio je Collina publici svoje nekadašnje zanimanje.  

Kao primjer dao je Ligu prvaka, gdje se 32 kluba svake godine natječu za fond od oko 950 milijuna eura. «To je ogromna odgovornost – o jednoj jedinoj sudačkoj odluci može ovisiti hoće i neki klub ući u Ligu prvaka i tako dobiti mogućnost da samo od UEFE zaradi 100 milijuna eura, ne računajući tu prihode od sponzora» upozorio je Collina.    

Uvijek treba donositi odluke, jer je loša odluka puno bolja od toga da niti ne donesete odluku. A donesene odluke najčešće kritiziraju oni koji nikada ne donose odluke. Kad donosite odluke morate biti spremni preuzeti odgovornost. Kod donošenja odluka važno je prepoznati problem, analizirati ga, stvoriti listu mogućih rješenja, naći najbolju alternativu i realizirati najbolji izbor. A iznimno je važna priprema samog sebe za uspjeh. Lako je naučiti pravila nogometa ali teško je donijeti konzistentne odluke. Suci UEFA dolaze iz 54 zemlje, od Kazahstana do Gibraltara pa tu konzistentnost nije jednostavna, kaže Collina.

«Suci ponekad kažu da nisu imali sreće, no zapravo su na teren došli nepripremljeni. Sretan sam jer se danas svi suci vrlo ozbiljno pripremaju za utakmicu, onako kako sam ja nekoć radio. Tada su mi se čudili zašto imam ploču na koju bilježim karakteristike igre momčadi kojima ću suditi. Prethodno bih odgledao sve njihove prethodne susrete, a ostali suci su znali samo pravila igre» prisjetio se Collina.

Suca ništa ne smije iznenaditi, to je običan izgovor. On mora poznavati karakteristike svih igrača na terenu. Bitno je, primjerice, da znaš tko izvodi korner- ako ga izvodi ljevak, otprilike znaš gdje bi lopta mogla doći. Ne smije vas iznenaditi niti igrač koji loptu iz auta može izbaciti 50 metara ravno u gol, vi prije utakmice i to morate znati, upozorava Collina. «Morate ih poznavati da budete korak ispred njih».

Naravno, svatko može pogriješiti. Pogreška znači da ste nešto učinili, jer samo onaj tko ne donosi odluke ne griješi. Morate biti spremni na to da prije ili poslije nešto pođe po zlu. Ako za vrijeme utakmice pravite grešku nemojte o tome razmišljati nego razmislite o tome što trebate učiniti na terenu, jer ćete izgubiti na sigurnosti i mogli biste napraviti novu grešku. O njoj razmišljate nakon utakmice. Pogreške su dio nas a ako vas ta greška nije ubila učinit će vas jačim, rekao je Collina i citirao Colina Powella- «nema rezultata ako ne učite iz svojih neuspjeha».

Promjene su nužne – ponavljanje nečeg dobro nije dovoljno za uspjeh, uvijek treba smisliti nešto novo. Ne pobjeđuje najsnažniji nego onaj koji se najbolje prilagodio promjenama, iako se ljudi osjećaju zaštićeno kad rade na stari način, naglasio je Collina.

«Pa i nogomet koji je konzervativna igra imao je promjene. Tako je tek 80-tih godina novim pravilima spriječeno da se golman i obrambeni igrač dodaju do iznemoglosti, jer publika nije zbog toga došla na stadion i platila ulaznicu.  Trebalo je ubrzati igru, da sve to bude brže. Brzina je postala iznimno bitna, kako za igrače tako i za suce», rekao je. 

Predavanje je bio popraćeno insertima snimaka pojedinih nogometnih utakmica. «Morate biti lucidni do samog kraja utakmice.  Ako ste umorni, niste dovoljno lucidni i ne možete dobro suditi, a niti igrati. Dovoljne su tri minuta pa da se sve preokrene», rekao je Collina puštajući snimku iz finala Lige prvaka 1999. koje je sudio a zapamćeno je po tome što je Manchester United u sudačkoj nadoknadi preokrenuo poraz u pobjedu nad Bayernom.

Collina je priznao da je u karijere radio i fatalne greške. «U vrijeme kad sam bio aktivan sudac nije bilo tako lako dobiti informaciju kao danas. Sada već igrači na klupi imaju tablete i mobitele na kojima vide spornu situaciju pa već za minutu ili dvije čujete da ste nešto krivo dosudili, danas informacije znatno brže dolaze».   

Komentirajte prvi

New Report

Close