Sud kaže: Primanjem mita Svilan naštetio ugledu medija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2013. u 15:45
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Smiljanić ustvrdila je da je bivši direktor Nove TV Siniša Svilan, primajući mito za emisije prikazane na toj komercijalnoj nacionalnoj televiziji, nanio štetu ugledu medija i povrijedio “funkcioniranje tržišne konkurencije i poslovnog morala”.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Smiljanić ustvrdila je da je bivši direktor Nove TV Siniša Svilan, primajući mito za emisije prikazane na toj komercijalnoj nacionalnoj televiziji, nanio štetu ugledu medija i povrijedio "funkcioniranje tržišne konkurencije i poslovnog morala".

Iako tijekom suđenja primanje mita nije izravno dokazano, jer se korupcija najčešće odvija bez svjedoka, Svilanovo nedjelo predstavlja "visok stupanj društvene opasnosti, jer nagrada ili dar ne smije biti izvor za osobno bogaćenje, kazala je sutkinja obrazlažući nepravomoćnu presudu kojom je Svilan kažnjen na osam mjeseci zatvora i povrat 67.500 eura koje je navodno primio kao mito od producentske kuće Core Media Vladimira Šelebaja Salliera.

Zaključila je da se radi o "crnom novcu" te da državi štete oni koji takav novac daju kao i oni koji ga primaju.

Zatvorsku kaznu od osam mjeseci Svilan, po odluci suda, može zamijeniti radom za opće dobro tako da se dan zatvora zamijeni s dva sata rada u ustanovi koju odredi država.

Potvrdi li Vrhovni sud današnju nepravomoćnu presudu Svilan će u 15 dana morati vratiti ukupan iznos mita koji je navodno primio od studenog 2004. do prosinca 2007. kako bi se na Novoj TV prikazale Core Medijine emisije "Jedan na jedan", "U sridu", "Istraga" i "Rekonstrukcija".

Iako je tužiteljstvo isprva tvrdilo da je Svilan po emisiji primao i po tisuću eura mita, što je ustvrdio estradni menadžer Edvin Softić, sud je povjerovao Šelebaju koji je posvjedočio da je Svilan za svaku emisiju primao od 250 do 375 eura.

Na tom je tragu i USKOK pred kraj suđenja ukupan iznos primljenog mita, izmjenom optužnice, smanjio za gotovo 200 tisuća eura.

Svilanov branitelj Ljubo Pavasović Visković najavio je da će presudu komentirati u žalbi.

"Mogu reći da sam nezadovoljan činjeničnim utvrđenjem suda, a s druge strane sankcija je takva kakva je. Ako je Svilan već osuđen onda sa sankcijom nisam nezadovoljan", rekao je branitelj.

Upitan hoće li se Svilan javljati u probacijski ured kazao je da o tome može govoriti tek kad presuda postane pravomoćna. "Vrhovni sud je ispred nas, to će potrajati nekoliko mjeseci i tek nakon toga će se vidjeti hoće li presuda ostati, hoće li je Vrhovni sud preinačiti ili je čak ukinuti", kazao je Pavasović Visković. Dodao je da on očekuje kako bi moglo doći i do ukidanja presude.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ivana Špehar Janković izjavila je da je zadovoljna osuđujućom presudom, a hoće li se žaliti na visinu kazne odlučiti će, kaže, nakon što dobije pismeno obrazloženje.

Pri određivanju kazne, sud je olakotnim uvažio što je Svilan obiteljski čovjek, dosad ne osuđivan, a iako nije izrazio žaljenje zbog počinjenog djela, svojim skrušenim držanjem je, po riječima sutkinje Smiljanić, pokazao kooperativnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close