‘Studenti sa zaradom do 5.050 kn mjesečno neće plaćati porez’

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2017. u 16:37
Foto: Shutterstock

Zbog objava u medijima kako bi odlukom Vlade studenti koji prekorače zaradu od 15.000 kuna, svaka sljedeća plaća bila oporezivana s čak 24 posto poreza nastala je velika pomutnja.

Na objave da je neoporezivi dio studentskih zarada manji nego prethodnih grodina reagirali su i političari poput predsjednika SDP-a Davora Bernardića i MOST-ove zastupnice Ivane Ninčević-Lesandrić.

No situaciju smiruje Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji donosi kratko priopćenje nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave.

"Donosimo vam kratko priopćenje nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave. Ujedno molimo studente da s pažnjom pročitaju sve detalje koji će uskoro biti objavljeni u službenom priopćenju PU.

Godišnji neoporezivi osobni primitak je povećan sa 13.000,00 na 15.000,00 kuna. To je ujedno granica sa kojom roditelji imaju pravo na porezne olakšice.

Uz to svaki student ima pravo na osnovni osobni odbitak poreza od 3.800,00 mjesečno, odnosno 12×3.800,00=45.600,00 kuna godišnje.

Time je neoporezivi godišnji iznos sada ukupno 60.600,00 kuna.

Način obračuna je takav da se će svaki dohodak do 5.050,00 kuna mjesečno biti neoporeziv. Iznad toga će se oporezivati samo razlika. Uskoro detaljnije informacije o načinu obračuna.

Studentski predstavnici će idući tjedan održati nove sastanke sa Ministarstvom financija i ministrom Marićem kako bi se osigurali dodatni ustupci, posebno u vidu zadržavanja porezne olakšice za roditelje studenata.

Žao nam je što su studenti još jednom uznemireni i molimo sva javna tijela da unaprijede način komunikacije kako bi izbjegli ovake situacije", stoji u objavi.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Cista diskriminacija. Svi gradjani trebaju placati jednak iznos poreza na jednaku kolicinu zaradjenog novca. To je jedino pravedno.Zbog cega student placa manji porez nego neka samohrana majka. Ili zbog cega student placa manji porez (iako mu je smjestaj subvenciniran) od nekog podstanara.
Drzava moze uvesti porezne odbitke onima koji placaju studiranje. Ali to se treba odnositi na sve oblike obrazovanja ne samo svucilisno.

Od uvijek su dobar dio studenata bili perači novca .
Uopće nisu radili.
Već su samo za 10 do 20 % oprali novac bez poreza a bez da su radili.
A vlada se opet usrala i popustiti će i dati će im sve što budu tražili.
Jedino bi pošteno bilo da svi plaćaju iste poreze , bez ikakvih izuzetaka.

Bravo Twixer, kratko i jasno!

Cista diskriminacija.

Svi gradjani trebaju placati jednak iznos poreza na jednaku kolicinu zaradjenog novca. To je jedino pravedno.

Zbog cega student placa manji porez nego neka samohrana majka. Ili zbog cega student placa manji porez (iako mu je smjestaj subvenciniran) od nekog podstanara.

Drzava moze uvesti porezne odbitke onima koji placaju studiranje. Ali to se treba odnositi na sve oblike obrazovanja ne samo svucilisno.

Moje razmišljanje ide ovako:
1. Koji to mladi čovjek, student, ne bi rađe sjedio na kavi nego radio za sitniš, ako ne mora?
2. Moj sin tako radi i zarađuje đeparac, i nije baš jako velika sila da to mora, ali stječe radne navike, pa mu se želi ovime objasniti da to nije dobro .
3. Osobno, pristajem na tu idotariju, ako se objavi ime tog vizionara ovog prijedloga, čija djeca sigurno to ne moraju raditi.
4. Nebi bilo loše znati i imena koji su se sa tim složili.

New Report

Close