Studenti morali osmisliti strategiju razvoja Zagreba

Autor: Josipa Ban /VLM , 22. travanj 2013. u 19:35
Svih jedanaest natjecatelja podijeljeno je u tri ekipe

Ove godine kandidati su uz pomoć savjetnika iz tvrtke Roland Berger morali izraditi strategiju grada Zagreba.

Koja je strategijska opcija najbolja za grad Zagreb, pokušalo je odgovoriti jedanaest studenata iz Hrvatske i regije na Case Challengeu kojeg već četvrtu godinu za redom organizira konzultantska tvrtka Roland Berger Strategy Consultants. Za najbolji tim, ovo natjecanje studenata, moglo bi završiti i zaposlenjem u tvrtki koja će ove godine proslaviti 10. godišnjicu poslovanja u Zagrebu. 

Studiranje u inozemstvu
Dvoje mladih studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Mateja Nikolića (22 godine) te Vandu Horvat (23 godine), među dvanest kandidata, od sedamdesetak prijavljenih, dovele su njihove dobre ocjene, poznavanje jezika te međunarodno iskustvo u obrazovanju. Nikolić je tako pola godine studirao na poslovnom Sveučilištu u Lisabonu te isto toliko na Školi ekonomije i prava u Berlinu. Vanda Horvat, s druge strane, međunarodno iskustvo u obrazovanju pekla je na Sveučilištu u Sydneyu. Na Case Challengeru našli su se jer oboje  karijeru žele graditi u konzultantskom poslu. "Cilj mi je raditi u ovoj kompaniji jer nude atraktivnu radnu atmosferu, internacionalno iskustvo, rad na različitim projektima u različitim industrijama te cjeloživotni rad na osobnosti i znanju", ističe Nikolić. Za razliku od Horvat koja je za natječaj čula od kolege koji je prošle godine sudjelovao na Case Challengeu, Nikolić već godinama prati ovaj natječaj te se za njega priprema, kako bi, ističe  "jednog dana mogao biti kandidat jer svi koji sudjeluju na Case Challangeu sutra bi sa zaposlenicima Roland Bergera mogli biti kolege". Osim dinamičnosti koju donosi karijera u Roland Bergeru, mlada studentica Horvat, kao drugi razlog navodi upravo "težak selekcijski proces", koji tvrtka provodi. "On znači da bih radila sa zaista najboljim ljudima u industriji od kojih mogu puno naučiti, a nadam se i oni nešto od mene", govori. Ove godine na natjecanju, čiji je cilj studentima pružiti priliku da pokažu svoje analitičke i prezentacijske vještine, sudjelovalo je i troje stranih studenata. 

Putovanje u Budimpeštu
U Roland Bergeru nadaju se da će ih u idućim godinama biti još više jer zapošljavaju ljude iz cijele regije. Svih jedanaest natjecatelja (inače je 12 kandidata, no ove godine jedna natjecateljica je otkazala dolazak), podijeljeno je u tri ekipe te zajednički, četiri sata, rade na rješavanju određenog poslovnog problema. Ove godine kandidati su morali izraditi strategiju grada Zagreba. U pronalaženju najbolje strategije za razvoj glavnog grada, mladim studentima savjetima su pomagali konzultanti ove svjetski poznate tvrtke. U kasnim popodnevnim satima svojom posjetom počastio ih je i Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke Gradske Skupštine. Ovogodišnji tim studenata koji predstavi najbolje rješenje poslovnog problema odlazi u Budimpeštu na Svjetski natječaj Roland Bergera. 

Praksa
Vladimir Preveden, partner zagrebačkog ureda Roland Berger, ističe da su temelj njihova posla ljudi motivirani nešto napraviti. "Na ovaj način pokušavamo locirati takve ljude i pokazati im kako izgleda jedan tipičan dan u ovoj tvrtki. Ovo je izvrsna prilika za studente koji se trude, a slobodni su nas pitati što god požele", ističe.  Kandidati koji se pokažu najboljima dobivaju mogućnost odrade prakse u uredu Roland Bergera te u konačnici i zaposlenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close