‘Strategija Imotske krajine putokaz svima’

Autor: Slavica Vuković/VL , 11. ožujak 2019. u 22:00
Fokus je na autentičnoj eno-gastro ponudu, tradiciji i kulturi/Sanjin Strukić/PIXSELL

Strategijom su, osim potencijala, definirani i strateški nedostaci, prije svega infrastrukturna neuređenost i nedostatak malih obiteljskih hotela.

Nakon što su Grad Imotski i osam susjednih općina osnovali jedinstvenu Turistički zajednicu Imota, predstavljena je Turistička strategija Imotske krajine do 2025., što je izniman iskorak i putokaz ostalima, ne samo u kontinentalnom turizmu.

Rekao je to ministar turizma Gari Cappelli na predstavljanju te Strategije u Imotskom. 

Poput pilot projekta
"U Imotskom je napravljen ogroman iskorak, ovo je na neki način pilot projekt. Nakon udruživanja, Institut za turizam izradio je Strategiju razvoja, što će biti baza, temelj kako ćete biti bolji, pristupačniji i zastupljeniji na tržištu", poručio je ministar dodavši kako se novim zakonom upravljanje destinacijom spušta se na lokalnu zajednicu.  Strategiju su predstavili Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam i izrađivač Studije Ivo Kunst. 

 "Ciljevi su nam bili prepoznati potencijale koji mogu pogodovati razvoju turizma, povećati konkurentnost te uspostaviti ključna načela poželjnog turističkog razvoja. Gost 21. stoljeća je mobilan, informiran, kulturno orijentiran i ekološki osviješten i zbog toga mogu reći da je za Imotsku krajinu samo nebo granica", rekao je Kunst. Strategijom su, rečeno je na predstavljanju, definirani i strateški nedostaci, prije svega infrastrukturna neuređenost, nedostatak malih obiteljskim hotela, nedostatak sadržaja uz glavne prometnice. 

Autentičnost je imperativ
Naglašeno je kako je presudna održivost turističkog razvoja, odnosno zadržavanje "duha" mjesta kroz autentičnu gastro i vinsku ponudu, njegovanje i prezentaciju običaja, tradicije i kulture.  Poželjni sustavi turističke ponude u Imotskoj krajini prema Strategiji su seoski, eko, kulturni i aktivni turizam.

U akcijskom planu navedeno je niz projekata kojim će se podići konkurentnost: ulaganje u komunalnu infrastrukturu, okrupnjavanje poljoprivrednih gospodarstava koji će snabdijevati ugostiteljske objekte, uređenje gradske jezgre Imotskog, potom izgradnje centra za posjetitelje, parkirališta, unapređenje sustava signalizacije i označavanja, uspostava tematskih staza i sl.

Revitalizacija gradske jezgre
Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić kaže da se neke od smjernica već implementiraju. "Ključna je revitalizacija stare gradske jezgre. Krenuli smo s izmjenom rasvjete prošle godine. Tu se nalazi dosta objekata koji su opasni i u ruševnom stanju, ali našli smo modalitete kako ih zaštititi. Imamo i objekata koji se preuređuju za restorane i kafiće. Lani je otvoren vidikovac na tvrđavi Topana, koja je također navedena u strategiji", rekao je Budalić i zaključio kako je pred svima njima još puno posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close