Strani turisti u Hrvatskoj neće imati gdje mijenjati novac

Autor: Marija Crnjak , 18. ožujak 2013. u 11:10
Hoće li turisti ovog ljeta šparati jer nemaju gdje kupiti kune? Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Za nesmetani rad mjenjačnica ujutro u blagajni mora imati i do 900 tisuća kuna u turističkoj sezoni, a hrvatske mjenjačnice smiju imati samo 100 tisuća kuna.

Kako u Ministarstvu financija očito do sad nisu imali sluha za njihove apele, Udruga hrvatskih mjenjača odlučila je pokrenuti kampanju u medijima kako bi uvjerila ministra Slavka Linića da im treba povećati blagajnički maksimum za mjenjačnice. U oglasu punom uskličnika mjenjači Liniću poručuju da uskoro počinje turistička sezona, te da ne mogu raditi s blagajničkim maksimumom od svega 100 tisuća kuna.

Naime, samo toliko novca prema novom Zakonu o fiskalizaciji može ostati u blagajni nakon radnog vremena, što je za normalan rad mjenjačnica zanemarivo malo i ako se odredba zakona ne izmijeni izazvat će potpuni kolaps sustava kad strani turisti krenu mijenjati novac. Na problem je Udruga ukazivala i prije donošenja Zakona, obraćajući se više puta Ministarstvu bez povratne informacije, o čemu je pisao Poslovni dnevnik. 

"Za nesmetan rad velikih mjenjačnica dnevno je potrebno i do 14 milijuna kuna, što se za vrijeme turističke sezone penje i do 17 milijuna kuna. To znači da veliki ovlašteni mjenjač ujutro prosječno po poslovnici mora imati oko 350 tisuća kuna, a za vrijeme turističke sezone u jačim turističkim središtima i do 900 tisuća u blagajni. Također, osim mjenjačkog poslovanja, neki ovlašteni mjenjači u suradnji s bankom obavljaju usluge platnog prometa, što dodatno povećava dnevne zalihe gotovog novca u poslovnicama. Stoga je jasno da s propisanim blagajničkim maksimumom od 100 tisuća kuna ovlašteni mjenjač ne može uredno funkcionirati", apelirali su u Udruzi hrvatskih mjenjača.

Mjenjači podsjećaju i na kompliciranu proceduru i visok trošak prijenosa većih količina gotovog novca, na što će poduzetnici biti prisiljeni ako se provedu sporne odredbe Zakona.

Komentari (3)
Pogledajte sve

e svašta..
selo gori a baba se češlja

mogu turisti dizati valutu i na bankomatima, ali su tarife i tečaji nepovoljniji, zato i idu u mjenjačnice.

no kunst je u tome da je linić agent banaka, pa im na ovaj način vjerojatno pokušava pogodovati po geslu “svaki dan po jedna mjera za dodatnu potporu bankarskom lihvarenju”!

Ako je Slavko naredio da je 100 tisuca dosta onda jeto dosta. A ovi ako im ne pase neka zatvore.Bravo Slavko ti si nas guru za sve.

New Report

Close