Stranci u Hrvatsku uložili 1,706 milijardi eura, najviše od početka krize

Autor: Marija Brnić , 29. svibanj 2017. u 22:00
Statistika varljiva, bit je u strukturi ulaganja, Fotolia

Najveća je vrijednost ulaganja, 720 mil. eura, zabilježena u djelatnosti financijskog posredovanja, a Savić zaključuje kako se očito radi o reinvestiranoj dobiti banaka u inozemnom vlasništvu.

U prošloj godini inozemna izravna ulaganja dosegnula su najvišu vrijednost od početka gospodarske krize 2008. Prema podacima Hrvatske narodne banke investirano je 1,706 milijardi eura, za 1,5 milijardu ili čak 789,6 posto više nego u 2015. No, snažan skok zapravo je odraz baznog efekta, smatra makroekonomski analitičar HGK Zvonimir Savić, koji podsjeća da su u 2015. izravna ulaganja iznosila samo 192,3 milijuna eura i, zbog konverzije kredita u švicarcima i gubitaka banaka u stranom vlasništvu, bila su najniža od 1995.

Iako je visina izravnih ulaganja na tragu onih iz pretkriznog razdoblja, njihova struktura otkriva da Hrvatska nije naglo postala privlačna inozemnim investitorima, kaže Savić, ističući kako je zadržana dobit činila 67 posto ukupne vrijednosti lanjskih ulaganja, dok je ostvareno tek 569,9 mil. eura vlasničkih ulaganja.

Najveća je vrijednost ulaganja, 720 mil. eura, zabilježena u djelatnosti financijskog posredovanja, a Savić zaključuje kako se očito radi o reinvestiranoj dobiti banaka u inozemnom vlasništvu. Izdvaja kako su kod vrijednosti ulaganja po pojedinim zemljama najveće promjene primjetne kod Italije i Austrije, zbog formalne promjene vlasništva Zagrebačke banke, budući da je talijanski Unicredit prebacio na sebe vlasništvo s Bank Austrije iz Austrije, koja je dio Unicredit grupe. Stoga se najveći priljev ulaganja od 1,8 milijardi eura bilježi iz Italije, uz istodobni odljev iz Austrije od 1,3 milijarde. 

Komentirajte prvi

New Report

Close