Stočarima ukinuto 190 vrsta plaćanja, uštedjeti će novac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2019. u 13:59
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je 190 administrativnih troškova domaćim stočarima, što će poljoprivrednicima u sektoru stočarstva donijeti godišnju uštedu od 17,2 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz tog ministarstva.

U priopćenju se navodi da je ukinuto 190 vrsta plaćanja za različite usluge, koje od 1. travnja 2019. godine pružaju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, poput kontrole proizvodnosti stoke, sredstava za označavanje stoke, izdavanje potvrda, marketinških oznaka i sl.

Ovlaštene veterinarske organizacije i dalje će provoditi registraciju i označavanje stoke, ali materijalni troškovi sredstava za označavanje i propisanih obrazaca od sada idu na teret Ministarstva poljoprivrede, dok posjednik snosi samo trošak usluge označavanja i registracije. Svi ti dokumenti, navodi se, i dalje su obvezni, ali njihovo izdavanje postaje besplatno za korisnike. To će poljoprivrednicima u sektoru stočarstva na godišnjoj razini donijeti navedenu uštedu od 17,2 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe da je Ministarstvo administrativno rasteretilo sve grane stočarske proizvodnje. 

"Do sada su naši stočari plaćali izdavanje različitih potvrda i kontrola u provedbi uzgojnih programa u iznosima, koji se kreću od nekoliko kuna do nekoliko stotina kuna, a od sada država preuzima troškove sredstava za označavanje i kontrolu proizvodnosti u sektoru stočarstva", istaknuo je Tolušić.

Dodao je da je pokrenut  niz mjera za oporavak ovdašnjeg stočarstva, uz ostalo da je osigurano 195 milijuna kuna za nabavu i uzgoj rasplodnih junica kao i da je otvoren pristup jeftinim zajmovima s kamatom od 0,1 posto za mljekarski sektor. Podsjetio je i da je smanjen  PDV na stočnu hranu, a od ove godine i na žive životinje te svježe ili rashlađeno meso.

Stočarstvo i peradarstvo su prioritetni sektori i u Programu ruralnog razvoja RH, a do sad je u okviru mjere 4 odobreno 350 milijuna kuna potpora za nova ulaganja i modernizaciju stočarskih gospodarstava, navodi se dalje u priopćenju.

Lani je uvedena nova mjera "Dobrobit životinja", gdje je hrvatskim  stočarima na raspolaganju 150 milijuna kuna za osiguranje nadstandarda za mliječne krave, svinje, krmače i nazimice, a od ove godine i za ovce i koze. Zbog zaštite i dugoročnog očuvanja svih hrvatskih pasmina osnovana je i "Banka gena" domaćih životinja.

Isto tako, kaže se u priopćenju, donesen je i Zakon o uzgoju domaćih životinja, kojim se želi unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarska proizvodnja u Hrvatskoj, a osigurano je dvostruko više novca za uzgojna udruženja, ukupno dva milijuna kuna.

Ističe se i da je proces administrativnog i financijskog rasterećenja poljoprivrednika započet nakon administrativnog spajanja različitih agencija iz sektora poljoprivrede s prvim danom ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close