Što može u Splitu ne može u Zagrebu

Autor: Suzana Varošanec , 19. listopad 2016. u 13:15
Mislav Kolakušić, Trgovački sud u Zagrebu/Boris Ščitar/PIXSELL

Sudac Kolakušić obustavlja sklapanje nagodbe u starim predsječajevima pozivajući se na odluke Ustavnog suda.

Na tvrtku Auto-Servis Zelina iz Svetog Ivana Zeline te direktora Ivana Žigrovića, koji je njezin vlasnik zajedno sa suprugom, a i na njihovih 17 zaposlenika, šokirala je odluka Trgovačkog suda u Zagrebu. Ukratko, sud je obustavio postupak radi sklapanja predstečajne nagodbe, što je udarac za poslovanje tvrtke, i navodno ona već trpi štetu.  

"Svi smo u šoku: čekali smo ročište kako bismo sklopili nagodbu, a umjesto toga postupak je obustavljen. Ne prestaju zvoniti telefoni, poslovni partneri pitaju što se događa. Ne znam što je posrijedi, osim da je moguća propast za sve nas", očajan je Žigrović. Iako je novi Stečajni zakon u primjeni od 1. rujna 2015., predstečajna materija ne prestaje zadavati glavobolju na poslovnoj sceni i u pravosuđu. Naime, prije stupanja na snagu novih pravila dovršeni su brojni stari predstečajevi u okviru tzv. Finina postupka na način da su vlasnici izglasali plan. U tim predmetima do izražaja u posljednje vrijeme dolaze nevjerojatni obrati na sudu.

Nekoliko recentnih slučajeva iz listopada tako ukazuje na apsurd sudskog postupka, jer ovisno o sudu (il)i o sucu, on može rezultirati dijametralno različitim odlukama. To znači da u istoj vrsti predmeta te pod istim zakonskim uvjetima u praksi može doći i do obustave postupka za sklapanja nagodbe i do njezinog odobravanja te sklapanja. Za to, pak, trebaju dobri živci, ali i odvjetnik, čije angažiranje slijedi u slučaju poduzetnika iz Svetog Ivana Zeline. Žigrović nam je, naime, potvrdio da će se žaliti Visokom trgovačkom sudu. Posrijedi je inače jedna od odluka suca Mislava Kolakušića, medijski eksponiranog u pogledu dokazivanja da su prva predstečajna pravila neustavna.

 

2,5milijuna

kuna duguje splitska tvrtka Kurdila

Ovih je dana na isti način obustavio postupke za više dužnika, koji su očekivali sazivanje ročište. Među njima je i tvrtka Natura-Vita Zagreb. Pravnici smatraju da će se svi dužnici uspješno žaliti. Ipak, dok ih u Zagrebu čeka pravosudna bitka za sklapanje nagodbe, poduzetnici u Splitu ovih dana mogu otvoriti šampanjac. Nagodba je odobrena također starom predstečajnom dužniku: tvrtki Kurdila za privremeno zapošljavanje. Prijedlog za sklapanje ove nagodbe na splitski je sud stigao u travnju prošle godine, s potpisom direktora i vlasnika splitskog poduzetnika Tomislava Režića, poznatog i po tome što je prije nekoliko godina preko tvrtke Moj market kupio Koteks od bivšega splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

U međuvremenu je Kurdila nagomilala obveze, a Fina je utvrdila da iznose oko dva i pol milijuna kuna. Ključni vjerovnici su pritom Ministarstvo financija i Kerum d.o.o., koji zastupa Igor Sapunar, a potražuju ukupno 2,2 mil. kuna, ili 90,58% od ukupno utvrđenih tražbina. Na Trgovačkom sudu u Splitu prošlog ponedjeljka na ročište za sklapanje nagodbe došla su samo ta dva vjerovnika. Kako su dali svoj pristanak, a imaju potrebnu većinu glasova, nagodba je sklopljena. Do Režića nismo uspjeli doći, dok poduzetnik iz Zeline poručuje kako ni on nije veliki dužnik te je dobar dio duga već podmiren. Suca Kolakušića telefonski nismo uspjeli dobiti.

Naime, on se poziva na odluku Ustavnog suda od 20. listopada 2015., odnosno predmet u koji su spojeni svi prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom niza članaka iz predstečajnog zakona. Ustavni suci su rekli da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o biti stvari jer su u međuvremenu prestale važiti osporene odredbe jer je na snazi novi Stečajni zakon. Pitanje je je Ustavni sud ipak trebao ocjenjivati jer se i dalje primjenjuje stari zakon na postupke u tijeku, pa se mnogi sad pitaju nije li Kolakušić uvrijeđen. Pozivajući se na obrazloženje Ustavnog suda,  Kolakušić sad navodi "da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o konkretnom prijedlogu za sklapanje nagodbe". Odvjetnik Mićo Ljubenko ukazuje na pravnu sigurnost po članku 442. Stečajnog zakona koji predviđa da će se započeti predstečajevi dovršiti po odredbama starog zakona, što je ovdje, čini se, zaboravljeno.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jedini pošteni sudac valjda, svaka mu čast! Tvrtke im “propadaju” a privatno nikad jači i moćniji!
Novaca, nekretnine, plovila i ostalih pokretnina koliko ti srce (pokvareno u njihovom slučaju) želi!
Neka loši propadnu , uspješni će raditi i dalje a novi će dolaziti. To je tržište.

New Report

Close