Što je pozadina Peruškovih zahtjeva za opozive?

Autor: Jadranka Dozan , 27. kolovoz 2018. u 14:06
Foto: Igor Soban/PIXSELL

U prijedlozima smjene Galića i Kocijana najzanimljiviji je tajming; novi vlasnici još nisu vlasnici, a PVV zaobiđen.

Da se izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško namjerava riješiti čelnika Jamnice Mislava Galića, pisalo se još prije nekoliko mjeseci.

Loše vibracije na toj relaciji tada su se mahom pripisivale Galićevoj glasnosti u propitivanju naputaka vezanih uz knjiženje jamstava. Njegovi nedavni medijski istupi iščitani su kao dodatni signal da je na odlasku. Ipak, Peruškovo priopćenje u kojem je to i predložio NO-u Jamnice, ispalo je neočekivano. U prvom redu iznenađenje je tajming, ali i činjenica da je u paketu sličnu "sugestiju" dao i vodstvu Mercatora za njegova menadžera Dražena Kocijana, ali za "grijehe" iz faze kad je vodio Tisak.

Njega je optužio da je nesavjesnim radom "potencijalno nanio golemu štetu društvu", dok se uz opoziv Galića, osim što je dio prijašnje Uprave Agrokora, ističe kako se protiv njega vodi kazneni postupak, što šteti poslovnom ugledu kompanije. Za njegovo mjesto Peruško je predložio Daria Šalića. Ta objašnjenja ipak ostavljaju dosta upitnika. Kako se argumenti referiraju na dosta stare činjenice i događaje, mnogi su skloni stvari pojednostavniti i osobnim obračunima.

Preslaguje li Peruško kadrovsku križaljku za buduću infrastrukturu i čini li to po vlastitom nahođenju ili je to dio šireg plana budućih vlasnika. Iz njihove perspektive, međutim, svi su sadašnji čelnici operativnih kompanija "naslijeđeni kadrovi".

Utoliko je dvojbeno i zašto bi više od godinu i pol nakon aktiviranja Lex Agrokora, u tranzicijskom razdoblju (novi vlasnici još nisu vlasnici), išli parcijalno rješavati samo jednu upravu, i to rezultatski ponajbolje kompanije? Konačno, u fazi kad nagodba još nije pravomoćna, nameće se i pitanje bi li o takvim potezima prethodno trebalo (ako već ne moralo) upoznati i vjerovnike, tj. njihove predstavnike u Vijeću. Naime, čini se da su i oni ostali iznenađeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close