Stiže velika reforma za sprječavanje masovnog iseljavanja?

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2016. u 09:16
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Samo prošle godine u Njemačku je iselilo više od 50 tisuća radno aktivnog stanovništva, najviše iz moje Slavonije.

Turizam, građevinarstvo, ali i poljoprivreda te brodogradnja sektori su čiji bi poslodavci već od iduće 2017./2018. školske godine bili spremni primiti djecu koja bi se školovala prema dualnom modelu obrazovanja, a koji bi se kao pilot-projekt najprije uvodio u trogodišnje strukovne škole.

Ta bi djeca najmanje 50 posto satnice provodila na stručnoj praksi kod poslodavaca, bili bi praktički zaposlenici tvrtke i dobivali bi plaću za svoj rad (u Austriji i Njemačkoj primaju između 60 i 80 posto plaće radnika na tome radnom mjestu) i, ne manje važno – tekao bi im radni staž.

Kazao je to Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, na konferenciji koju su o temi dualnog obrazovanja u ponedjeljak organizirale HGK, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta te Zaklada “Konrad Adenauer”. Tema je više nego aktualna – HGK, kao i Hrvatska obrtnička komora, već godinu dana aktivno promiču uvođenje dualnog modela obrazovanja, po uzoru na onaj u Njemačkoj i Austriji, kao rješenje koje bi u bitnome pridonijelo smanjenju nezaposlenosti, osobito mladih u Hrvatskoj, zaustavilo iseljavanje te ispravilo nedostatke strukovnog obrazovanja koje, osim što je nerijetko neusklađeno s potrebama tržišta, ne omogućuje mladima stjecanje onih znanja i vještina koje to tržište traži.

– Samo prošle godine u Njemačku je iselilo više od 50 tisuća radno aktivnog stanovništva, najviše iz moje Slavonije. Više od 40 posto mladih do 29 godina u nas nema funkcionalnog radnog iskustva, zemlja smo koja je po nezaposlenosti mladih treća u Europi, naspram Austrije i Njemačke, gdje je nezaposleno samo pet do deset posto mladih. Ne tražimo da odmah svih 30 tisuća učenika u strukovnim trogodišnjim školama uđe u model dualnog obrazovanja, on bi se uvodio postupno, ali na njemu ćemo inzistirati, što bi naš narod rekao, "jašit ćemo na tome", dok se institucije ne dogovore i ne krenemo s tim modelom – kaže Burilović a piše Slobodna Dalmacija.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Nije više Njemačka što je nekada bila a 500.000 Hrvata se u njoj pati :

Dok sam radio u Njemačkoj, bio sam dužan svima

“Nisam imao za autobusnu kartu.
Ja, koji radim od svoje 17. godine i nikada u životu ni od koga nisam uzeo ni marku, morao sam pitati prijatelje novac kako bih mogao doći kući.
To mi je bio najgori Božić ikada”

“Evo, ide Božić, a mnogo je onih koji ga ove godine neće moći dočekati .
Ne žele o tome govoriti, ali malo je onih koji su uspjeli uštedjeti da mogu doći i provesti božićne blagdane s obitelji u rodnoj kući”, pričaju nam koji su i sami iskusili život izvan , dok stojimo pred spomenikom gastarbajterima na Autobusnom kolodvoru .

Umjesto ogromnih plaća i lagodnoga života, Njemačka mu je ostavila gorak okus.

http://mojahrvatska.vecernji.hr/razocarani-gastarbajteri-dok-sam-radio-u-njemackoj-bio-sam-duzan-svima-1135028


Učite vi djeco engleski i njemački. To će vam i dalje sigurno trebati.

Nije ni čudo što su škole stranih jezika zakrcane djecom.
Treba ih od malih nogu učiti da bježe na vrijeme.

Jedina reforma potrebna ovoj zemlji je drastično smanjenje poreza i ostalih para-fiskalnih nameta uz istovremeno otpuštanje stotina tisuća birokrata i uhljeba koji neproduktivno, nezasluženo i krajnje nemoralno žive na tuđoj grbači te kojima je jedini smisao u životu osmišljavanje novih načina otimanja novaca ugroženoj vrsti porezni obveznik. Međutim pošto taj film sigurno ne budemo nikad gledali jedino rješenje mladima, kako reče Romel, je učenje engleskog i njemačkog jezika.

Učite vi djeco engleski i njemački. To će vam i dalje sigurno trebati.

New Report

Close