Šteta od nepogoda 2,3 milijardi, država ima 20 mil. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2017. u 22:00
Posljedice nedavnih poplava u Zadarskoj županiji još nisu izmjerene/Dino Stanin/PIXSELL

Iznos obuhvaća oluje, požare, poplave, suše od početka 2017., samo je mraz ‘pojeo’ 692 milijuna.

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda zaključilo je u srijedu da 20 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu za nadoknadu šteta nikako nije dostatno za pokrivanje dosad prijavljenih 2,3 milijardu kuna šteta.  

Zato će od Vlade RH zatražiti povećanje proračuna za tu namjenu, a na na građane se apelira da osiguravaju svoju imovinu.  Od 1. siječnja do 18. rujna štete od olujnog orkanskog vjetra prijavljene su u iznosu od 26 milijuna kuna, od požara u iznosu od 498 milijuna kuna, od poplava 23 milijuna kuna, od suša 960 tisuća kuna, od tuče 171 milijun kuna, a od mraza 692 milijuna kuna.

 Štete su prijavile sve županije osim Istarske, kazao je predsjednik povjerenstva Josip Križanić, dodavši da ti podaci ne uključuju štete od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji.  S obzirom na veliki broj prijavljenih šteta potrebno je utvrditi koje štete će imati prioritet, rekao je Križanić, napomenuvši da pri tome treba uzeti u obzir i mogućnost namirenja šteta u poljoprivredi iz europskog Programa za ruralni razvoj, ali i iz proračuna nadležnih ministarstava.

Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je da je u okviru Programa za ruralni razvoj poljoprivrednicima pogođenim elementarnim nepogodama ukupno dostupno 223 milijuna kuna, a da je dosad ugovoreno šest milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close