Stečajni upravitelj može biti nagrađen s najviše 795.000 kuna

Autor: Saša Paparella , 01. listopad 2015. u 22:00
Honorira se i 'osobito zalaganje stečajnoga upravitelja'/FOTOLIA

Za uspješnu prodaju imovine upravitelju do 630.000 kuna, dodatna nagrada za viši stupanj namirenja vjerovnika.

Vlada RH donijela je Uredbu o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrade stečajnim upraviteljima, kao i privremenim stečajnim upraviteljima, povjerenicima predstečajnoga postupka te stečajnim povjerenicima.

Ubuduće će sud rješenjem utvrđivati visinu nagrade stečajnog upravitelja, uzimajući u obzir obujam i složenost poslova, rad na ispitivanju tražbina te vrijednost unovčene stečajne mase.  Sud mu može odrediti i dodatnu nagradu te posebnu nagradu. Visina nagrade stečajnom upravitelju ograničena je na najviše 795.000 kuna, od čega s osnove vrijednosti unovčene stečajne mase najviše 630.000 kuna, dodatna nagrade može iznositi do 150.000 kuna, a posebna nagrada do 15.000 kuna.

 

500tražbina

vjerovnika mora ispitati stečajni upravitelj želi li biti nagrađen

Nagrada s osnove vrijednosti unovčene stečajne mase obračunava se primjenom tablice vrijednosti: za vrijednost unovčene stečajne mase do 100.000 kuna isplaćuje se nagrada od 16 posto, na razlici od 100.000 do 300.000 kuna nagrada je 12 posto, od 300.000 do 500.000 kuna stečajni dobiva deset posto; najmanje, jedan posto, dobiva ako je unovčeno iznad 12 milijuna kuna vrijednosti.   Pri određivanju dodatne nagrade sud će voditi računa o stupnju namirenja stečajnih vjerovnika.

Ako je stečajna masa unovčena u roku od jedne godine od održanoga izvještajnog ročišta honorira se i "osobito zalaganje stečajnoga upravitelja".  U slučaju da stečajni upravitelj ispita više od 500 tražbina vjerovnika, sud mu može odrediti posebnu nagradu koja se obračunava u iznosu do 100 kuna za svaku sljedeću ispitanu tražbinu. Ako do promjene stečajnoga upravitelja dođe bez njegove odgovornosti, sud razriješenom stečajnom upravitelju može odrediti nagradu razmjerno obavljenim poslovima u stečajnom postupku.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Koje su ovo sudske pizdarije i pljačka svih nas!
Da je tvrtka imala za ovakve plaće tijekom poslovanja nikada se ne bi našla u stečaju..

bolje da ih plate, nego da sami uzimaju neprimjerene iznose, kroz prodaju imovine uz pomoć svojih suradnika

Poznajem neke od njih.
svi Amerikanci

Koje su ovo sudske pizdarije i pljačka svih nas!
Da je tvrtka imala za ovakve plaće tijekom poslovanja nikada se ne bi našla u stečaju..

New Report

Close