FOTO: Startali su u podrumu, a nakon godinu dana već su zaradili prvih milijun kuna

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2016. u 13:09
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Zasad imamo tri tvrtke, a cilj nam je otvoriti ih barem deset u idućih nekoliko godina’, kaže prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga.

Sveučilište u Zagrebu uspješno ide stopama prestižnog Stanforda. Kalifornijsko sveučilište suvlasnik je, naime, brojnih tvrtki u Silicijskoj dolini čiji se prihod broji u milijardama dolara. Taj je primjer odlučio slijediti i Zagreb pa se Sveučilište bacilo – u poduzetničke vode, piše Večernji list.

'Zasad imamo tri tvrtke, a cilj nam je otvoriti ih barem deset u idućih nekoliko godina', kaže prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga.

Nismo tu samo za diplome

Ideju o otvaranju spin-off tvrtki u vlasništvu fakulteta i Sveučilišta, dodaje, počela je poticati nova uprava odmah na početku mandata 2014. godine. Prva pokrenuta tvrtka, Comprehensive Water Technology na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), proslavila je nedavno svoj prvi rođendan, HighTechVets na Veterinarskom fakultetu (VEF) priprema se za početak rada, a Centar za promet i logistiku na Fakultetu prometnih znanosti (FPZ) upravo je osnovan.

>> Biznis sanjala kao klinka, u 29. njezin modni brend osvaja globalna tržišta

Spin-off tvrtke temelje se na povezivanju gospodarstva i akademske zajednice, a svoje usluge nude na tržištu te zarađuju. Na taj način komercijaliziraju djelatnosti kojima se i inače bave na fakultetima.

Posao je tako u tvrtki Comprehensive Water Technology dobila znanstvena novakinjaNina Kopčić. Jedina je stalno zaposlena, no još se desetak osoba angažira po potrebi jer posla ne nedostaje. Prva spin-off tvrtka na zagrebačkom Sveučilištu osnovana je u veljači prošle godine. Tim je startao u podrumu fakultetske zgrade na Marulićevu trgu s početnim kapitalom od 20.000 kuna, a nadali su se kako će nakon godinu dana imati dobit od barem 300.000 kuna. No, tu su cifru višestruko premašili, pa su već zaradili svoj prvi milijun. Iznos je to i koji je prema planu trebao biti postignut u četvrtoj godini rada, a njihove usluge koriste i vodeće tvrtke na tržištu poput Plive i Hrvatskih voda.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

I još k tome 84.350 potraživanja od kupaca, što će vjerojatno slijedeće godine sve morati otpisati. 🙂

Račun dobiti i gubitka za poduzetnike
Comprehensive Water Technology d.o.o.
Za razdoblje: 01.01.2015. – 31.12.2015.

IX. UKUPNI PRIHODI – 304.900
X. UKUPNI RASHODI – 177.090
XI DOBIT ILI GUBITAK PRIJE OPOREZIVANJA – 127.810
XII. POREZ NA DOBIT – 25.562
XIII DOBIT ILI GUBITAK RAZDOBLJA – 102.248

Gdje ste nasli tih milju kuna dobiti?

a gdje ste uzeli 20,000kn i kakav je to biznis na kojima godisnje 1miljun zaradis??????””’ nemojte pricati bajke ,pogotovo ako nepoznas nikoga, a pogotovo u hrvatskoj u kojoj ni mrdutni nemozes ako nisi poveza sa vlascu a kamoli da nesto zaradis odma su tu da te uniste ,stoga mi je cudo kak se to silni milioni zaraduju ja sma obrtnik 25 godina nisam zaradio 1miljun.

New Report

Close