Stanovnici sjeverne Hrvatske pokazali veću financijsku pismenost od Dalmatinaca

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2015. u 09:05
Foto: Thinkstock

Voditeljica ovog istraživanja je dr. Maja Vehovec, znanstvena savjetnica s Ekonomskog instituta u Zagrebu, a asistirali su joj dr. Edo Rajh, kolega s Instituta, te dr. Ivona Škreblin Kirbiš sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Prvo znanstveno utemeljeno testiranje financijske pismenosti građana Hrvatske starijih od 18 godina pokazuje da su muškarci u Hrvatskoj značajno pismeniji u tom smislu u odnosu na žene, kao i to da ispitanici iz sjeverozapadne Hrvatske pokazuju relativno veću razinu financijske pismenosti, dakle, da su ispred ostalih, pa tako i ispred stanovnika središnje i istočne Hrvatske te Dalmatinaca, koji su na začelju te tablice, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanje pokazuje i da zaposleni građani RH imaju više znanja o financijama nego nezaposleni. Što su ispitanici stariji, pokazuju veću razinu znanja (to se konkretno odnosi na ispitanike između 55 i 65 godina, koji prednjače u odnosu na mlađe kategorije), a isto važi i pri usporedbi stanovnika većih gradova u odnosu na manje sredine. Utvrđen je veći stupanj financijske pismenosti kod ispitanika s plaćama iznad 10.000 kuna nego kod onih koji primaju 5000 kuna ili manje…

Voditeljica ovog istraživanja je dr. Maja Vehovec, znanstvena savjetnica s Ekonomskog instituta u Zagrebu, a asistirali su joj dr. Edo Rajh, kolega s Instituta, te dr. Ivona Škreblin Kirbiš sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Istraživanje trojca Vehovec-Rajh-Škreblin Kirbiš zato ima pionirski značaj u osvješćivanju važnosti financijske edukacije koja se – pogotovo nakon kolektivnog iskustva s kreditima u “švicarcima”, da ne spominjemo gorka iskustva očajnika koji su se zaduživali kod kojekakvih “zelenaša” – ne može svesti samo na onu “čitajte sitna slova u ugovorima s bankama”.

Komentirajte prvi

New Report

Close