Spuštaju li hrvatski mirovinci cijenu dionice Mercatora?

Autor: Ante Pavić, Božica Babić , 04. prosinac 2013. u 22:00
Samo u Srbiji Mercator ima 199 trgovina/Slavko Midžor/PIXSELL

Dionica Mercatora potonula, vlasnici izgubili 82 mil. eura, a slovenski mediji špekuliraju da iza drame možda stoji i Agrokor.

Dioničari Mercatora samo tijekom posljednja tri tjedna izgubili su ukupno 82 milijuna eura zbog snažnog pada cijene dionice najvećeg trgovačkog lanca u Sloveniji čiji je natpolovični udio skupina vjerovnika ljetos odlučila prodati hrvatskom koncernu Agrokor.

Dionica Mercatora je samo od prošlog četvrtka potonula čak 27 posto, što je bilo dovoljno da slovenski mediji počnu propitkivati krije li se možda iza toga neka špekulacija od strane Agrokora. 

Negiranje fondova
Kako piše Delo, dionica za koju je Agrokor ponudio 120 eura u srijedu je koštala tek 58 eura, a iz Mercatora nisu znali objasniti čemu toliki pad, pretpostavljajući da se možda iza kretanja cijene krije dovršetak prodajnog procesa na koji Mercator nema utjecaja. Posljednjih dana na Ljubljanskoj burzi posebno su aktivni hrvatski mirovinski fondovi, za koje slovenski mediji tvrde da sudjeluju u snižavanju cijene kako bi se na taj način omogućilo Agrokoru da zapravo dodatnim pritiskom vlasnike Mercatora potakne da mu pomognu u rješavanju Mercatorovog velikog duga prema bankama vjerovnicama. Izvor iz jednog od hrvatskih mirovinskih fondova koji je inzistirao da bude neimenovan tvrdi da doista prate situaciju koja se odvija s dionicom Mercatora, ali ne sudjeluju u najnovijem rušenju cijene. "Cijena snažno mijenja vrijednost zbog izrazito malog prometa. Nju je moguće rušiti samo pri prodajama, a mi ne prodajemo dionice Mercatora", kaže naš sugovornik. Slovenska agencija za tržišno natjecanje prošloga je petka poručila da u Sloveniji nema zapreke u preuzimanju Mercatora te da proces preuzimanja može započeti. 

Agrokor u Srbiji
Srbijanska Komisija za zaštitu konkurencije ocjenu koncentracije pokrenula je početkom rujna uz najavu kako će se očitovati u roku dva mjeseca. S te adrese nam jučer nisu odgovorili jesu li donijeli rješenje. Agrokor u Srbiji ima trgovački lanac Ideu i preuzimanjem Mercatora skočio bi na drugu poziciju među konkurencijom. Na tom tržištu Mercator posluje kroz 199 trgovina i ostvaruje petinu prihoda, no za pretpostaviti je ipak neće biti problema te da će bez velikih uvjeta dobiti zeleno svjetlo lokalnog regulatora.

Stanje u Hrvatskoj
Najveće odricanje od prodajnih objekata uz izricanje možda još nekih mjera Agrokor će imati na domaćem terenu. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ljetos je koncernu na doradu vratila prvu projekciju koju su sami ponudili. Javnosti je ostalo nepoznato čega se Agrokor, odnosno Konzum mora odreći. Ovo preuzimanje bit će veliki ispit za AZTN budući da se odvija pod budnim okom Europske komisije, koja se može uplesti u proceduru, a moguće su i pritužbe nekih nezadovoljnih stranih trgovaca što posluju u Hrvatskoj.   

Komentari (3)
Pogledajte sve

kao da je kod nas bolje.,i kod nas samo što nisu krenuli neredi:,

Nemoj biti zlurad prema susjedima.
Mi smo još gori.

gazda jezda će janezima pokazati kako se to radi.slovenija je ionako propala država u rangu grčke koju održavaju na životu a uskoro će biti nereda kao u ateni.i sam janša govori da će kriza još gora biti.
tako im i treba jer su mali iskompleksirani kekeci.uskoro će im srbi i hrvati sve pokupovati.mlekarne ljubljana,mercator,droga kolinska,fructal.

New Report

Close