Spoj filantropije i sporta u borbi protiv nasilja

Autor: Stanko Borić , 14. lipanj 2010. u 22:00

Turnir je održan na terenu Kempinski Hotela Adriatic, a među momčadima bila je i ekipa Poslovnog dnevnika

UNICEF je prošloga tjedna organizirao događanje koje je pokazalo kako se uspješno može spojiti filantropija i golf, sport za kojeg se počesto misli da je igra elita namijenjena samo najbogatijima.

Naime, na terenu Kempinski Hotela Adriatic u istarskom mjestu Savudrija održan je turnir humanitarnog karaktera “On the Green with UNICEF”. Na tom je turniru, kojeg je domaćin bio nekadašnja NBA zvijezda Toni Kukoč, prikupljeno 160.000 kuna namijenjenih za akciju “Stop nasilju među djecom”. Naime, turnir je bio koncipiran tako da su tvrtke zakupile po jedno polje za iznos od 10.000 kuna te imale priliku zaigrati na turniru s četveročlanom momčadi. Točnije rečemo, među onima koji su zakupili polje nisu bile samo kompanije već je tu bio i nogometaš Niko Kovač koji je također dao 10.000 kuna. Napomenimo da je među donatorima bila i ekipa Poslovnog dnevnika, za koju su zaigrali Marko Miletić, Zoran Jeremić, Denis Kurtović i Vjećeslav Maleš. O tome kako je tekla organizacija i koliko je recesija utjecala na odaziv pričali smo s Lorom Vidović, predstojnicom UNICEF-ova ureda za Hrvatsku. “Uspjeli smo prodati sva polja, ali nije bilo lako. Vidi se da je teško vrijeme i da se koroporativni partneri teško odlučuju na sudjelovanje u ovakvim akcijama. Stoga sam još više zahvalna onima koji su nas podržali i pojavili se na ovome turniru.

Istarska županija nam je jako puno pomogla i s njome smo potpisali petogodišnji sporazum po kojem će se u tom razdoblju održati turniri na području Istre. Također smo jako zahvalni Kempinskom i golf klubu Adriatic. Novac će uključiti u UNICEF-ov program 10 novih škola”, kazala je Lora Vidović. Kaže da su se Kukoč i Kovač rado odazvali pozivu. “Tonija Kukoča i Niku Kovača nije bilo teško nagovoriti na sudjelovanje. Toni nam je svojim sudjelovanjem omogućio da privučemo velik broj zaljubljenika u golf, koji su došli ovdje kako bi odigrali golf sa njim”, napomenula je. Stop nasilju među djecom je program koji UNICEF provodi u hrvatskim školama od 2003. godine, a u njega je do sada uključeno 60 škola. “Nadamo se da će taj broj biti još veći, a u tome će nam zasigurno pomoći i ovdje prikupljena sredstva. I ubuduće ćemo zadržari ovaj format u kojem će se zakupljivati polja”, rekla je Vidović.

Mlad, ali zanimljiv teren
Turnir se igrao u scramble formatu, a Kukoč je kao domaćin svaku od ekipa dočekivao na posljednjem polju te sa njima i odigrao to polje. Scramble format znači da se igra nastavlja od loptice koja je imala najbolji udarac od bilo kojeg od četiri igrača u momčadi te se tako igra sve do trenutka dok se loptica ne ubaci u rupu. Također, igra je započela po tzv. cannon startu, odnosno svaka je momčad istovremeno započela turnir igravši polje koje je zakupila. Najbolji rezultat imala je ekipa Maistre, drugo mjesto pripalo je Hypo banci, treće Golf klubu Adriatic (za koji je igrala i pjevačica Josipa Lisac), dok je ekipa Poslovnog dnevnika završila na 12. mjestu.

Kukoč je svaku momčad dočekivao na posljednjem polju i s njima odigrao to polje. “Najbitnije je bilo pojaviti se i potrošiti vrijeme. Stoga na tome zahvaljujem svima ovdje prisutnima. Prvi put sam na ovom golf terenu. Teren je super. Mislim, vidi se da je to mlad teren, ali je zanimljiv, barem meni. Teško ga je usporediti sa američkim terenima gdje inače igram jer su oni 100 godina stari. Ovaj teren star je tek devet mjeseci. No, s vremenom će se održavanjem i njegom terena sve to popraviti”, kazao je odlično raspoloženi Kukoč. Osvrnuo se i na situaciju s golfom u Hrvatskoj. “U Chicagu, gdje živim, i njegovoj okolici ima 138 terena. Mi smo, pak, turistička država i svi znamo da golf može produžiti sezonu za par mjeseci. Španjolci i Portugalci su to već otkrili, a isto tako i Talijani te Francuzi. Istra kao turistička destinacija bi trebala imati 10-ak golf terena, a Dubrovnik 3-4 terena minimalno. Važno je da ta elitna klijentela. za koju bi mi htjeli da nam dolazi, ima sadržaj jer teško će nam netko doći na 7-10 dana da bi sjedio na kamenu dok mi pričamo :”Tko ovo može platiti”. To nije tip turista koji će sjediti uz more i ponekad skočiti u njega. Mislim da im možemo ponuditi puno više od toga”, smatra ovaj starastveni golfer.

Treba učiti od boljih
Također, on je mišljenja da se puno toga može popraviti ukoliko se stvari počnu gledati na realniji način i prestati naglašavati navodna apartmanizacija obale vezana uz izgradnju golferskih terena u Hrvatskoj. “Vjerovatno ljudi nisu dovoljno upućeni u cijelu priču jer mnogi pričaju da se koristi previše kemikalija i slične stvari. Naravno, neki smještajni kapaciteti moraju postojati. No, klijentela koja dolazi na golf ne dolazi na dva tjedna. Odigraju 36 rupa dnevno i idu dalje. Prema tome ne treba biti tu previše hotela i apartmana. Španjolci i Portugalci su, primjerice, sagradili 30-ak terena. Uvijek kažem da treba učiti od boljih. Prema tome, ako oni nisu imali problema s time ne vidim zašto se to ne bi razvilo i kod nas”, zaključio je Kukoč. Za ekipu Istarske županije zaigrao je i istarski župan Ivan Jakovčić, a zanimljivo je da je jedna od momčadi bilo i društvo iz G2 Investment Group, američke tvrtke koja je najavila golemo ulaganje u Istru. “Amerikanci su zainteresirani za projekt od milijarde dolara koji bi se realizirao kraj Pule. Bilo bi tu mnoštvo sadržaja, Osim golf terena, spominjali su i hotele, marinu te gradnju Guggenheim muzeja”, potvrdio nam je Jakovčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close