Splitski KBC najavljuje informatizaciju, energetsku obnovu i projekte vrijedne 258 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2015. u 10:07
Foto: Tino Jurić / Pixsell

Splitski KBC uskoro bi trebao započeti postupak javne nabave Bolničkog informacijskog sustava (BIS), kreće u energetsku obnovu dijela bolnice koji se nalazi na Križinama i priprema osam projekata ukupne vrijednosti 258 milijuna kuna koje će pokušati povući iz EU fondova, najavljuje sanacijski upravitelj KBC-a Split Nikola Poljak.

Splitski KBC uskoro bi trebao započeti postupak javne nabave Bolničkog informacijskog sustava (BIS), kreće u energetsku obnovu dijela bolnice koji se nalazi na Križinama i priprema osam projekata ukupne vrijednosti 258 milijuna kuna koje će pokušati povući iz EU fondova, najavljuje sanacijski upravitelj KBC-a Split Nikola Poljak.

Informatizacija upravljanja bolnicom

BIS, koji će stajati 13 milijuna kuna, služi za praćenje poslovanja kliničkih i općih bolnica, specijalnih bolnica i lječilišta, te domova zdravlja. Bez informatizacije upravljanje bolnicom iznimno je teško, a s BIS-om ćemo ostvariti velike uštede, izjavio je Poljak Hini.

Primjerice, u računalnom sustavu će se moći ući u bilo čiji zdravstveni karton u KBC-u. Liječnici će putem tablete određivati terapiju, kontaktirati s kolegama, ulaziti u sadržaj otpusnih pisama, pa će tako komunikacija i informacije biti daleko bolji, kaže Poljak. Izvođač radova trebao bi biti određen prije ljeta, a do Nove godine završen veliki dio posla.

Javno-privatno partnerstvo za energetsku obnovu

Osim toga, priprema se energetska obnova KBC-a na Križinama. Uprava je preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama uspjela osigurati investiciju vrijednu 115 milijuna kuna, od čega će po principu javno-privatnog partnerstva 40 posto dati država, a 60 posto privatni ulagači.

Radovi na energetskoj obnovi počet će prije Uskrsa, a trebali bi završiti do jeseni. Bolnica na Križinama dobit će energetski plašt u kojem će se fasada izolirati, promijeniti svi zatvori, sanirati krovište, praonica i svi radijatori, te energetska stanica na koju će s vremenom biti ugrađen plin.

"Nakon završetka radova imat ćemo energetski učinkovitu bolnicu na Križinama, a radimo energetski certifikat i za bolnicu na Firulama, koja bi se trebala početi obnavljati iduće godine. Time će KBC Split postati prvom velikom bolnicom u zemlji koja će biti energetski obnovljena", naglasio je Poljak.

Osam projekata obnove

Također, u KBC-u užurbano rade na osam projekata obnove – Objedinjenom hitnom prijemu, Dnevnoj bolnici i Jednodnevnoj kirurgiji, Fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, Kirurškim djelatnostima, Toplicama, Bloku ambulanti s liftom, Centralnoj pripremi citostatika i Praonici rublja, a za to će im trebati ukupno 258 milijuna kuna koje nastojati povući iz EU fondova.

Poljak navodi da KBC u svom centralnom dijelu ima neiskorišteni prostor starog rodilišta s više od 2000 četvornih metara. Kako bi ubrzao proces uređenja tog dijela bolnice sanacijski se upravitelj obratio lokalnim gospodarstvenicima da im pomognu u financiranju uređenja kirurških sala u prostoru koji sada zjapi prazan. Procjena je da će za to biti dovoljno oko četiri milijuna eura, od čega će se moći urediti četiri operacijske sale i stacionarni dio.

Uskoro bi trebala biti izrađena prometna studija bolnice u kojoj je predviđeno proširenje parkinga i probijanje ceste kod novog rodilišta. Poljak se nada da će biti otvorena i Dječja psihijatrija, te najavljuje da će se s Firula na Križine preseliti Maksijalnofacijalni odjel.

Restoran, cvjećarna, frizerski salon…

U prizemlju novog rodilišta otvoren je restoran, a uskoro će se otvoriti cvjećarna, frizerski salon i ostali dućani za potrebe pacijenata. Poslovni prostori bi trebali svi biti popunjeni do kraja godine.

Sanacijski upravitelj najavljuje da će od 1. travnja KBC smanjiti broj kreveta za oko 200, što znači da će se ustrajati na jednodnevnoj kirurgiji i produženom liječenju, što je puno isplativije, a bit će brži protok pacijenata.

"Pacijente molim za strpljenje u ovoj godini kada sustav prelazi na plaćanje po uslugama, a ne više po paušalu, što je ekonomski puno zdraviji sustav. Izlaskom iz riznice hrvatsko zdravstvo će dobiti 1,5 milijardi kuna, pa vjerujem da će biti sredstava za nabavku opreme i zapošljavanje novih kadrova, tako da će liste čekanja s vremenom postati prošlost", kaže Poljak.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kasne……oko 10-tak godina….za ostalima što se infomatizacije tiče.
A u svezi poboljšanja uvjeta zgrada., samo naprijed….

Sve ce informatizirat,energetski obnovit,a kad udru sliju na rentgen ozrace po Splita jace od Cernobila.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/276728/Default.aspx

valjda će im projekte voditi stručnjaci, a ne partijaši sdp-hns.

New Report

Close