Spajanja i preuzimanja u nas prepolovljena

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2015. u 22:00
Lena Habuš, voditeljica EY Odjela savjetovanja

S 22 transakcije Hrvatska pala na 9, vrijednost skliznula na 400 mil. dolara.

U 11 zemalja središnje i jugoistočne Europe u prvoj polovici 2015. provedeno je 647 spajanja i preuzimanja ukupne vrijednosti 16,5 mlrd. dolara, pokazuje M&A Barometar revizorsko-konzultantske tvrtke EY. U Hrvatskoj je zabilježen pad broja i vrijednosti spajanja u odnosu na prvu polovicu protekle godine.

S 22 transakcije u prošloj brojka, Hrvatska je pala na 9, što nas smješta na dno ljestvice u regiji, gdje rast ukupnog broja spajanja i preuzimanja iznosi 2,9%, dok je ukupna vrijednost transakcija manja 10,8%. Hrvatska je u odnosu na 700 milijuna prošle godine zabilježila ukupnu vrijednost od 400 milijuna USD ostavivši iza sebe samo Slovačku.

Od ukupna broja transakcija, njih 56% rezultat je stranog investiranja u Hrvatsku, pri čemu su podjednako aktivni bili ulagači iz Njemačke, Francuske, Japana, V. Britanije i SAD-a, dok su transakcije prema stranim tržištima iznosile 22%, što prema udjelu Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u regiji. Najviše transakcija u nas odnosi se na proizvodni sektor. Slijedi sektor hrane i pića.  "Do kraja ove i u idućoj godini možemo očekivati dodatne M&A aktivnosti, posebno u turističkom i FMCG sektoru", kaže Lena Habuš, voditeljica EY Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close