Snižavanjem PDV-a na brodice i jahte možemo ‘zaraditi’ 1,3 mlrd kuna

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2012. u 13:42
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječ je o snižavanju stope PDV-a na brodice i jahte s aktualnih 25 na samio 5 posto, a koja bi se primjenjivala od 1. siječnja do kraja svibnja iduće godine

Procjenjuje se kako je na hrvatskim 'mokrim' i suhim vezovima oko 10 tisuća inozmenih plovila koja su sada u statusu 'privremenog uvoza', što u praksi znači da njihovi vlasnici nisu platili PDV u matičnoj državi, ali ni u Hrvatskoj koja još nije članica Unije. Upravo zato Vlada snižavanjem porezne stope pokušava privući vlasnike plovila da carinske i porezne formalnosti obave na jadarnu, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o snižavanju stope PDV-a na brodice i jahte s aktualnih 25 na samio 5 posto, a koja bi se primjenjivala od 1. siječnja do kraja svibnja iduće godine. Poreznici 'ciljaju' na obostranu korist, jer bi inozemni nautičari time dobili priliku da reguliraju status svojih plovila po gotovo najpovoljnijim uvjetima među mediteranskim državama, a hrvatski bi državni proračun, kako se procjenjuje, bio osnažen s 1.3 milijarde kuna, piše SD.

Komentari (1)
Pogledajte sve

‘ajd sad lijepo sračunajte koliko milijardi Državni proračun može zaraditi sa ukidanjem trošarina na automobile uz PDV od 25 % i kolika je indirektna zarada industrije osiguranja, goriva, servisa, rezervnih dijelova, cestarine, praonica i sve to uz 25 % PDV-a.

New Report

Close