Snažan rast loših kredita stanovništva u Mađarskoj, Hrvatska stabilnija

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2013. u 13:05
Thinkstock

Kvaliteta retail kreditnog portfelja mađarskih banaka snažno se pogoršala u posljednjih godinu dana.

Kvaliteta retail kreditnog portfelja mađarskih banaka snažno se pogoršala u posljednjih godinu dana. Naime, podaci tamošnje središnje banke govore da je udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu dosegao razinu od 18% u prvom kvartalu godine, usporedivo s 15% u prošlogodišnjem prvom kvartalu odnosno 16% na kraju 2012., piše poslovni i edukacijski portal iCapital.

"Unatoč uvođenju fiksnog tečaja za kredite u stranoj valuti, kreditni portfelji banaka drastično se pogoršavaju. Za usporedbu, krajem 2012. udio nenaplativih kredita među korporativnim kreditima kretao se oko 17%, dok je prosjek ukupnih nenaplativih kredita u regiji CEE u istom razdoblju bio oko 10%, a prosjek regije SEE gotovo 18% što jasno govori o krizi u našoj regiji. Među zemljama šire regije ističu se Slovenija, Bugarska, Srbija, Rumunjska i Albanija s udjelom nenaplativih kredita u ukupnim kreditima od preko 15%. U Hrvatskoj je na kraju 2012. udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima iznosio 13,8%, čime je iznos smanjen po prvi puta (s 14,05% u prethodnom kvartalu) nakon što je u svakom kvartalu od kraja 2008. zabilježeno povećanje. Ipak, raspodjela nenaplativih kredita je znatno drugačija nego u Mađarskoj, naime u segmentu stanovništva tek je 9,5% kreditna nenaplativo, dok se nenaplativi korporativni krediti bliže razini od 25% što predstavlja značajan uteg gospodarstvu. Prije godinu dana, udio nenaplativih kredita stanovništvu bio je 8,6%, dok je kod korporativnih kredita to bilo značajno manje pri 20,8%. Kao i u Mađarskoj gdje je udio nenaplativih hipotekarnih kredita prešao razinu od 25%, i u Hrvatskoj je to najgora kategorija unutar segmenta stanovništva s preko 23,5% nenaplativih kredita. Iako su Hrvatske banke još uvijek stabilne i imaju dovoljno sredstava za rezervacije tih gubitaka, ukoliko uskoro ne dođe stabilizacije, a zatim i preokreta negativnog trenda, mogli bismo svjedočiti sve jačem udarcu na profite banaka", piše portal.

Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na ovom linku.

Komentirajte prvi

New Report

Close