‘Smatramo da Srbija treba dobiti vremenski okvir za početak pregovora’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2012. u 08:49
Vesna Pusić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Hrvatska je 12 godina provela u procesu europskih reformi. Mora imati komunikaciju sa svim zemljama u regiji i razumije važnost toga.

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak novinarima u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove da Hrvatska smatra da Srbija treba dobiti okvirno vremensko razdoblje za početak pregovora s EU.

"Hrvatska smatra da Srbija treba dobiti vremenski okvir za početak pregovora", kazala je Pusić. Prema njezinim riječima, susjedne se zemlje moraju podržati u napredovanju prema Europskoj uniji te da su uz "visoke kriterije važne i pozitivne političke poruke". "Uvijek pomaže kada se ide s pozitivnim političkim porukama ako se hoće pomoći onim političkim elitama koje su proeuropske i proreformske", dodala je Pusić.

Na najnovije izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da, što se tiče razvoja odnosa između dviju zemalja, mora prvo biti zadovoljena pravda prema žrtvama u "Oluji", Pusić je kazala da to vrijedi za sve strane. "Mora biti zadovoljena pravda sa svih strana nad bilo kime…, jedini način je poštivanje institucionalne procedure. Nema tu osobne procjene i osobnog suda, nema nepriznavanja međunarodnih institucija, mi smo dugo godina vježbali poštivanje međunarodnih institucija i njihovih procedura. To je jedini način", odgovorila je Pusić. Kazala je da Hrvatska i Srbija žele početi funkcionirati "u onim segmentima u kojima je to lakše", a da će se poslije prijeći na teže stvari.

"Hrvatska je 12 godina provela u procesu europskih reformi. Mora imati komunikaciju sa svim zemljama u regiji i razumije važnost toga", zaključila je šefica hrvatske diplomacije. Također je kazala da će do konca godine "Hrvatska imati minimum 20 ratifikacija" te da će nam do konca trećeg mjeseca "možda faliti još dvije".

Pusić je sudjelovala na sastanku Vijeća za vanjske poslove na kojemu se razgovaralo o Siriji, Egiptu i Libiji te zapadnom Balkanu, s naglaskom na Srbiju i Kosovo i izvješće visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton o posljednjem krugu dijaloga održanom 4. prosinca.

Komentirajte prvi

New Report

Close