Slovenski kapital bježi kući drugu godinu zaredom

Slovenija je osmi najveći ulagač u Hrvatsku/FOTOLIA Slovenija je osmi najveći ulagač u Hrvatsku/FOTOLIA

Ulagači iz Slovenije povukli su iz RH 23,5 milijuna eura investicija prošle godine, što je gotovo tri i pol puta više nego godinu ranije.

Bilanca slovenskih investicija u Hrvatskoj prošle godine bila je negativna; podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da se u 2013. iz Hrvatske odlilo 23,5 milijuna eura slovenskih investicija što je druga uzastopna godina zaredom da tamošnji investitori više povlače nego što ulažu kapitala.

U usporedbi s 2012. kada je povučeno 6,8 milijuna eura, bijeg kapitala je ubrzao gotovo tri i pol puta.Susjedna Slovenija među deset je najvećih ulagača u Hrvatsku od 1993. Od ukupnog iznosa investicija koji je u tom razdoblju dosegnuo 26,8 milijardi eura, slovenski ulagači investirali su 1,15 milijardi eura. Taj brojka smješta Sloveniju na osmo mjesto ljestvice najaktivnijih ulagača u Hrvatsku. Najizdašniji strani invesitor od samostalnosti bila je Austrija koja je ponajviše zahvaljujući širenju svojih banka na (tada) lukrativni dio Europe u posljednjih 20 godina uložila 7,1 milijardu eura. Slijede Nizozemska s 3,3 milijarde eura, Njemačka s 3,2 milijarde dok su ulagači iz susjedne Mađarske uložili ukupno 2,28 milijardi eura.

 

1,15mlrd.

eura uložili su slovenski ulagači u Hrvatsku od 1993.

Gleda li se odljev kapitala u prošloj godini, on je bio najveći upravo prema Mađarskoj i to iznos od 171,3 milijuna eura. HNB je u posljednjem Biltenu istaknuo je da su diretna ulaganja u posljednja tri mjeseca prošle godine iznosila samo 200 milijuna eura, od čega se četvrtina svela na pretvaranje duga u kapital. Na zadržane zarade utjecalo je i vrijednosno usklađivanje imovine Ine u Siriji.Od gotovo 27 milijardi eura direktnih stranih investicija, Hrvatska je ulagačima bila najinteresantnija 2008. kada su uložili 4,05 milijardi eura, dok su u prošloj godini pala 60 posto na godišnjoj razini dosegnuvši tek 436,9 milijuna eura. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve