Slijedi provedba reforme javne uprave

Autor: Suzana Varošanec , 19. listopad 2016. u 22:00
Bivša ministrica Dubravka Jurlina Alibegović, Foto: Pixsell

Bivša ministrica govori o nasljedniku i što ga očekuje u rerosu koji preuzima.

Reforma javne uprave nastavit će se prema programu nove Vlade, smatra bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović iz Mostove kvote, koju je ta stranka konzultirala i po pitanju ustroja i organizacije ministarstava te rada Vlade. Njezino mišljenje čini se u velikoj je mjeri usvojeno.

“Smatram da potpredsjednici Vlade trebaju biti zaduženi gospodarstvo, javnu upravu i nacionalnu sigurnost, ključne prioritete s kojima se Hrvatska suočava. Reforma javne uprave je strateški interes države, i stoga sam predložila da jedan potpredsjednik Vlade mora biti ministar koji je zadužen za javnu upravu”, pojašnjava.

Kako je od novog premijera, kaže, čula ključne riječi – to su daljnja decentralizacija, efikasnija javna uprava i učinkoviti rad u javnoj upravi, i iz toga se iščitava da će to biti važna tema. Stoga novog ministra Ivana Kovačića (Most) čekaju velike zadaće u provedbi reforme na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Uz Strategiju razvoja javne uprave Kovačića će dočekati i akcijski plan provedbe. Naime, definirane su ključne aktivnosti, mjere, nositelji, rokovi i sredstva potrebna za provedbu. Vlada ga treba usvojiti i početi provoditi, no kako tvrdi trebat će riješiti ključni problem koji je mučio i bivšu Vladu, odnosno pronaći novac za provedbu.

“Za brže i dostupnije usluge građanima potrebna su značajna ulaganja i u ljude i u informatičku infrastrukturu, a to se u uvjetima fiskalne konsolidacije nije moglo u potpunosti osigurati”, kaže ona, ističući i da je počelo prenošenje prvostupanjskih upravnih i inspekcijskih poslova sa središnjih tijela na urede države uprave u županijama, što bi trebalo rasteretiti ministarstva, kako bi se bavili podlogama za vođenje javnih politika”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close