Skupština HPB-a sutra o kupnji Jadranske banke

Autor: Ana Blašković , 26. lipanj 2018. u 22:01
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke/Petar Glebov/PIXSELL

Nakon odobrenja HNB-a, do sredine srpnja u Jadransku stiže nova Uprava, a potom kreće restrukturiranje.

Vlasnici Hrvatske poštanske banke, među kojima država vodi glavnu riječ, na sutrašnjoj bi skupštini trebali dati zeleno svjetlo za kupnju sanirane Jadranske banke.

Odobre li, kao što se očekuje, ponudu Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) vrijednu 12 milijuna kuna uz paralelnu dokapitalizaciju od 110 milijuna kuna, već idućeg tjedna svoje odobrenje akvizicije trebao bi dati i supervizor. Na stolu Savjeta Hrvatske narodne banke naći će se i prijedlog nove Uprave koja će do prve polovice srpnja zamijeniti sanacijski dvojac, Nensi Marin i Teu Martinčić. Iako se imena zasad ne otkrivaju, izgledno je s obzirom na posao kojih ih čeka, da će to biti stručnjaci iz HPB-a dobro upoznati sa situacijom u manjoj banci. 

HPB jedini kupac
Problemi Jadranske banke kulminirali su u listopadu 2015. kada je DAB na prijedlog HNB-a pokrenuo sanacijski postupak. Po njezinom završetku početkom 2017. država je objavila da traži novog kupca za najmanje 50 milijuna kuna što je u kuloarima ocijenjeno realno visokim iznosom, a to je neizravno potvrdila činjenica da se na natječaj nitko nije javio. Potom se u priču uključio državni HPB koji je u rujnu najavio 'due diligence' pa u travnju ove godine naposljetku predao uvjetnu ponudu.  

Četiri puta manji iznos
Njome je odgovoreno na pitanje koliko je Jadranska 'poželjna udavača'. Nakon što nije pristala na simboličan iznos, država se umjesto s 50 milijuna pristala ipak zadovoljiti s četiri puta manjim iznosom, dijelomice jer se propast Agrokora (i posljedične rezervacije) dogodili nakon sanacije. Jadranska će tako u miraz HPB-u donijeti 0,43% tržišnog kolača koncentriranog na turistički snažnu Šibensko-kninsku županiju. Iako će u početku funkcionirati kao dvije banke, u Šibeniku vrlo brzo kreće proces restrukturiranja kao priprema za potpunu integraciju u HPB do proljeća iduće godine.

Nakon što ta akvizicija priskrbi 110 milijuna kuna financijske injekcije Jabi da zadovolji regulatorni minimum kapitala, pred vlasnicima HPB-a ponovno je pitanje velike dokapitalizacije od najmanje 600 milijuna kuna koja je u prosincu nenadano otkazana bez objašnjenja, a sad postaje neminovnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close