Škrlec kreće u maratonsko čitanje TTIP-a

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2015. u 10:34
Foto: Poslovni dnevnik

Europarlamentarac Davor Škrlec u sigurnoj sobi u Bruxellesu provest će 20 sati u čitanju dokumenata o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (TTIP) između SAD-a i Europske unije.

Europarlamentarac Davor  Škrlec u sigurnoj sobi u Bruxellesu provest će 20 sati u čitanju dokumenata o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama  (TTIP) između SAD-a i Europske unije. Sporazum bi trebao stvoriti najveću svjetsku zonu slobodne trgovine koja će imati veliki utjecaj na tržišta i stanovništvo s obje strane Atlantika. Međutim, od otvaranja pregovora postoji opravdana sumnja i bojazan zbog netransparentnosti pregovora, čemu u prilog svjedoči i otežan pristup strogo povjerljivim dokumentima u EU za razliku od američke strane.

"Fokusirat ću se prvo na opća izvješća o rezultatima svakog od pojedinačnih osam krugova pregovora koji su do danas održani te ustanoviti koja su sporna područja u pregovorima. Nakon toga ću zatražiti na čitanje detaljniju dokumentaciju upravo za ta područja te ona koja se odnose na hranu, okoliš, energiju, transport, kemijske i farmaceutske proizvode, intelektualna prava, javnu nabavu te naravno vrlo osjetljiva područja regulatornih pitanja i ISDS mehanizma," najavljuje Škrlec.

U veljači je završen osmi krug pregovora između SAD-a i Europske unije u kojem se raspravljalo o zajedničkom regulatornom tijelu za usuglašavanje svih standarda, zakonskih procedura, carina i tarifa. Zastupnik Škrlec već je u nekoliko navrata javno govorio i pozivao na veću transparentnost cijelog procesa, smatra kako treba ići korak po korak i rješavati prvo ono što ne utječe na legislativu oba partnera u sporazumu. "Europska komisija počela je više raditi u interesu Europske unije, a ne držati sve toliko skrivenim. Bitno je da u konačnici sam sporazum ide isključivo u korist građana, a ne korporacijskih interesa. Potrebno je stoga održati već postojeće standarde koji su propisani u Europskoj uniji. Kemijska sredstva poput pesticida niža su u SAD-u nego u EU, pa tako voće i povrće može imati veću koncentraciju kemikalija. Slično je i sa lijekovima i kozmetikom. Nadalje, potrebno je regulirati i druge razlike jer, primjerice, u SAD-u se ne cijeni toliko geografsko podrijetlo hrane kao u Europi." – smatra Škrlec.

Kao zastupniku koji dolazi iz redova Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, jedan od posebnih interesa Škrlecu je i kontrola GMO sjemena. "GMO sjeme dopušteno je u SAD-u, a ovaj sporazum njegova je putovnica za Europu. Ne smijemo dozvoliti da američke kompanije u Europi mogu provoditi autorizaciju GMO sjemena. Tada bismo dobili europsku proizvodnju američkog GMO-a na tlu Europske unije koji na taj način može legalno ući u prehrambeni ciklus građana EU-a." – upozorava Škrlec.

Komentirajte prvi

New Report

Close