Istraživanje nafte i plina u Jadranu suprotno je Europskoj direktivi i demokraciji

Autor: Ante Pavić , 16. siječanj 2015. u 13:48
"To je naprosto silovanje demokracije i samog procesa", zaključio je Davor Škrlec, zastupnik ORaH-a u Europskom parlamentu (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Direktiva zahtijeva da javnost bude upoznata s cijelim postupkom.

Davor Škrlec, zastupnik OrAH-a u Europskom parlamentu izjavio je na konferenciji za novinare u petak da se postupak istraživanja nafte i plina u Jadranu vodi suprotno direktivi Europske unije iz 2013. godine, nastaloj zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. U skladu s direktivom i po Arhuškoj konvenciji, zahtijeva se da prije početka istraživanja i dodjeljivanja koncesija, javnost bude upoznata s cijelim postupkom i utjecajem na okoliš.

„Krenulo je sve naopačke bez ikakve prethodne analize utjecaja na okoliš i strateške procjene, bez da su se konzultirali ribari, biolozi i ekolozi uz neke minimalne preporuke kako bi se to istraživanje trebalo raditi. To je naprosto silovanje demokracije i samog procesa“, zaključio je Škrlec naglasivši da to očito ukazuje kako postupak nije transparentan i nije u javnom interesu.

 Škrlec se posebno osvrnuo naodluke Vlade u pogledu ljudi koji ulaze u kategoriju takozvanog energetskog siromaštva. Istakao je da EU direktiva koja propisuje energetsku učinkovitost potiče građane na štednju energije, ali određuje i određene obveze prema zemljama članicama. Hrvatska je, kazao je Škrlec, tu postupila na jedan neobičan način tako da prije roka ispunjenja koji ta direktiva propisuje kažnjava građane koji nisu imali mogućnost ugradnje uređaja za uštedu energije, a novac koji se tako prikuplja odlazi u nepoznatu blagajnu. „Može se slobodno reći da to doprinosi dodatnom osiromašenju građana jer ipak u tom sustavu, prvenstveno onom koji se odnosi na centralno toplinsko grijanje, spada oko 140 tisuća potrošača, i skoro toliko obitelji koje su ugrožene ovakvim mjerama Vlade“ naglasio Škrlec.

Komentirajte prvi

New Report

Close