Sjele plaće, rješenje za mjenice miljama daleko

Autor: Jadranka Dozan , 14. travanj 2017. u 07:15
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Oglasila se i Sberbanka s tvrdnjom da je upravo njihovih 100 mil. eura bilo ključno za stabilizaciju.

Situacija oko Agrokora ide u smjeru smirivanja i normalizacije poslovanja, poručeno je s ovotjedne sjednice Vlade, a na tragu toga bila je i potvrda iz Agrokora da su isplaćene plaće svim zaposlenicima koncerna. Ističući da je među bankama dogovorena prva tranša od 80 milijuna eura dodatne likvidnosti za koncern, te da će ugovor ostati otvoren i za one banke kojima su potrebna odobrenja njihovih centrala, premijer Andrej Plenković podcrtao je kako su time osigurane i prioritetne isplate dobavljača.

Mario Henjak, predsjednik Uprave hrvatske podružnice ruskoga Sberbanka u četvrtak je pojasnio razloge zbog kojih ih nema u prvoj tranši, te stajališta u vezi s daljnjim kreditiranjem Agrokora. "Sberbank je prije nekih mjesec dana upravo u funkciji stabilizacije poslovanja posudila Agrokoru 100 mil. eura za plaćanje dobavljača, poreza i isplatu plaća. To je dalo kompaniji priliku za predah i stabilizaciju i utoliko je taj kredit bio prvi korak prema zakonu o izvanrednoj upravi koji je sada na snazi", rekao je sugerirajući da je Sberbankov zahtjev da i taj kredit bude tretiran s prednošću namirenja opravdan. "Svi razumiju našu poziciju i jasno je da je taj kredit odobren u vrijeme velike krize Agrokora. Direktno je utjecao na stabilizaciju poslovanja", podcrtao je Henjak koji se nada da će s izvanrednim povjerenikom u tom pogledu usuglasiti stavove na način da će banka sudjelovati u budućim tranšama svježeg novca.

Iako je izvanredni povjerenik Ante Ramljak dao naslutiti da se nakon aktiviranja lex Agrokora i deblokadama računa novčani tijekovi pokazuju i boljim od prvotnih očekivanja, izvjesno je da će za stabilizaciju operativnog poslovanja trebati još injekcija likvidnosti. Izvanredna uprava i mimo toga ima pune ruke posla, a usporedno se nastavljaju i intenzivni pregovori na relaciji dobavljača i banaka odnosno faktoring društava. Sporazum kojemu su kasno u srijedu pristupili predstavnici dviju strana predstavlja tek prvi korak i načelna polazišta koja su još miljama daleko od rješenja. A kao da sve skupa nije dovoljno komplicirano, u četvrtak je i slovenska vlada, preventivno, posegnula za posebnim zakonom za kompanije od sistemskog značaja.

 

80 milijuna

eura prva tranša svježeg novca za koncern

S direktorima Agrokorovih kompanija u regiji izvanredni je povjerenik Ante Ramljak razgovarao već drugog radnog dana u toj ulozi, a oni su mu pritom potvrdili da se svi porezi u tim državama uredno plaćaju, kao i obveze prema dobavljačima. Sve su dosadašnje ocjene sugerirale da su dubioze Agrokora u prvom redu koncentrirane na imovini u Hrvatskoj, a da je poslovanje u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji uredno. No, slovenska vlada ipak je odlučila po hitnom postupku u parlament uputiti svoj lex Mercator, uz objašnjenje da se time želi spriječiti mogućnost da Agrokor financijski iscrpljuje Mercator čije je poslovanje danas stabilno. Donošenje tog zakona potaknuto je i pritiscima tamošnjih dobavljača Agrokora, koji su za komuniciranje s hrvatskim koncernom ustanovili i poseban odbor.

Domaći dobavljači, pak, utanačili su tekst sporazuma vezan uz problem (regresnih) mjenica, prema kojemu bi se za vrijeme trajanja izvanredne uprave u Agrokoru kreditne institucije i faktoring društva koja pristupe sporazumu "obvezali suzdržavati se od pokretanja i vođenja postupaka prisilne naplate temeljem mjenica izdanih od strane Agrokora i njegovih kompanija, a protiv dobavljača kao mjeničnih dužnika". U međuvremenu bi i jedni i drugi kao vjerovnici Agrokora trebali raditi na iznalaženju rješenja prihvatljiva objema stranama, što u konačnici znači da obveze podmiri glavni mjenični dužnik – dakle, Agrokor, odnosno njegova ovisna društva. Međutim, u bankarskim redovima neslužbeno će reći kako se regresno pravo i naplata po toj osnovi (od dobavljača kao rezervnih dužnika) ne bi smjelo dovesti u pitanje.

Umjesto toga, drže da bi se rješenje možda trebalo tražiti u odobrenju kredita mjeničnom dužniku (tvrtki dobavljaču), nakon čega bi se tražbina usmjerila prema glavnom, izvornom dužniku. Dobavljači su svjesni da to znači nemali diskont i mnogi nastoje ishoditi što bolje pozicije prije negoli im pregovaračke pozicije dodatno oslabe, a što se čini izvjesnim. Prema svemu sudeći, s vremenom će ipak morati smanjiti očekivanja.

Unatoč tome, lex Agrokor za njih ipak znači veću zaštitu nego što bi je imali u procesu predvođenom bankama vjerovnicima. Premijer Plenković i dalje naglašava važnost njihove zaštite u cijeloj inicijativi lex Agrokora. Vlada je, kaže, pokazala da i u ovakvoj krizi "ima snage za političko vodstvo i za rješavanje problema". Razloge zakonske intervencije temeljito će predstaviti i obrazložiti i Europskoj komisiji. Za to je već definirana delegacija koja će na tome raditi. "Svi smo suglasni da smo u prvom činu ovoga procesa napravili stabilizirajući učinak, a sad je na nama da napravimo dugotrajni napor koji će osigurati normalno poslovanje kompanije", rekao je premijer.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

O da, a dobavljači su za prodanu robu dobili novce!!!!! Dobavljači su se naplatili!!!

Domaći dobavljači,a njih je svega nekoliko, ali vrlo velike tvrtke, iz eskonta mjenica dobili su novac za svoju prodanu robu! Novac su dobili prije vremena dospijeća i potrošili. Što su uradili sa tim novcem to samo oni znaju.
Međutim isto tako su znali kao i ta malobrojna i odabrana, faktoring društva kod kojih su eskontirali mjenice, da je riziko naplate na njima a ne na kupcu kao dužniku!
I sad odjednom iz regresnog prava, jer dužnik, odnosno kupac nije mogao plaćati, prema izvornom vjerovniku, a to su spekulativno-poslovne banke, pojavljuju se dva dužnika: dobavljač i faktoring društvo !!!
I sada , kako stvari stoje prema državi nastupaju dva poslovna subjekta. Dobavljač i faktoring društvo, a možda i treći ,a to su banke, kako bi se spašavale!!! To je multiplikacija problema!!!
I sada umjesto jedan , država, odnosno mi, imamo tri problema!!!!

Te mjenice treba zakonom zabraniti. Ako netko nekom proda mjenicu i potrazivanje (racun), onda je valjda normalno da novi vlasnik snosi rizik naplate, jer zbog toga je kupio mjenicu uz popust. Kod nas prodas mjenicu i racun/potrazivanje uz popust, ali si jos odgovoran ako originalni duznik ne plati. Koji je to K????

Kod nas su banke i parabanke (ta faktoring drustva) previse zasticene i dozvoljavaju im se svakakvi perverzni aranzmani koji u uredjenim zemljama nikad ne bi bili dopusteni.

Da nije bilo lesinarenja banaka i faktoring drustava, ovo bi se puno ranije puklo i imalo puno manje posljedice. Jer bi se puno prije otkrilo da je Agorokor de facto u stecaju.

Ako procitate slovenske novine npr. Delo ili Finance, vidjet cete da se na Agrokor uvijek referira kao na FIRMU U STECAJU. Kod nas se samo govori o nekom privremenom povjereniku. De facto, Agrokor je propao jer ne moze servisirati racune. Kraj price.

New Report

Close