Sinovčić na ispitivanju u Uskoku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2014. u 10:03
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić u srijedu ujutro je doveden u zagrebačko sjedište Uskoka.

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić u srijedu ujutro je doveden u zagrebačko sjedište Uskoka, gdje bi trebao biti ispitan o sumnjama da je počinio niz koruptivnih nedjela u predstečajnoj nagodbi njegove tvrtke VOX i privatizaciji NK Zadra.

Nešto prije devet sati u zgradu Uskoka ušao je i njegov odvjetnik Andrej Korljan, koji je ranije medijima najavio da će Sinovčić aktivno iznositi obranu te pojašnjavati tragove novca u NK Zadru i tvrtki Vox.

"Sinovčić nije uzeo novce i nije se okoristio na račun kluba ni njegove tvrtke. Dapače on je donio velike količine novaca u klub. Godišnji proračun kluba, da bi mogao uopće funkcionirati, minimalno iznosi 10 milijuna kuna. Ako je grad davao oko 4 milijuna kuna pitanje je tko je davao onih 6 milijuna", kazao je Korljan za Hrvatski radio.

Neslužbeno se doznaje da zbog niza koruptivnih nedjela Uskok uz Sinovčića tereti još sedam osoba te jednu tvrtku. Navodno je riječ o dugogodišnjem bivšem pročelniku zadarske Porezne uprave Vjekoslavu Jurlini, poreznicima Željanu Pejkoviću, Marku Lozančiću i Ireni Anić, bivšem direktoru NK Zadra Novici Erliću, sadašnjem direktoru Daliboru Zebiću i pročelnici zadarske Porezne uprave Stoji Mučaji.

Osim Sinovčića, koji je sinoć nakon pretresa doma i poslovnih prostorija iz Zadra prevezen pritvorskom nadzorniku u Zagrebu, u Uskoku će biti ispitana i Stoja Mučaji koja je osumnjičena iako je ranije upozoravala na nezakonitosti u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve tvrtke Vox, a prošle godine je Ministarstvu financija uputila primjedbe na 21 milijun kuna sumnjivih Zebićevih potraživanja. No, Fina i nagodbeno vijeće procijenili su tada da je sve čisto.

Odvjetniku Milanu Petričiću koji bi je trebao zastupati Stoja Mučaji je navodno kazala da joj ne treba odvjetnik upravo stoga jer je prijavila Sinovčićeve nepravilnosti u predstečajnoj nagodbi tvrtke VOX.

U Uskoku su jučer prvi ispitani Erlić, Zebić i troje poreznika, dok će još jedan doći na red uz Sinovčića i Stoju Mučaji.

Nakon ispitivanja u Uskoku trebalo bi biti poznato hoće li protiv Sinovčića i ostalih biti pokrenuta istraga i zatražen istražni zatvor.

Policija je, ne navodeći identitet, u utorak potvrdila da je Sinovčića zajedno s još šest osoba uhitila zbog sumnje za više koruptivnih kaznenih djela poput zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja te prijevare u gospodarskom poslovanju.

Lokalni mediji izvijestili su da je Sinovčić uhićen nakon što su mu policajci kombijem prepriječili put na Gaženičkoj cesti, a već su prve informacije ukazivale da je osim sumnjive predstečajne nagodbe Vox televizije akcija pokrenuta i zbog NK Zadra kojim upravlja dugi niz godina.

Osim toga Sinovčić je i bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijećnika u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Mediji podsjećaju da je prije deset godina bio svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, ali i da ga se nazivalo "kraljem ribe na Jadranu" i nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Komentirajte prvi

New Report

Close