Sindikati: Prijedlozi zakona diskriminiraju strukovne sindikate

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2014. u 13:29
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upitan o mogućnosti štrajka u slučaju usvajanja tih dvaju zakona u predloženom obliku Matijašević je rekao kako će, bude li potrebno, “biti štrajkova, prosvjeda i nemira”.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražit će od saborskih zastupnika da ne glasuju za prijedloge Zakona o reprezentativnosti i Zakona o radu jer ih smatraju diskriminirajućima prema strukovnim sindikatima, najavili su danas na konferenciji za novinare sindikalni čelnici.

Sindikalci će od zastupnika tražiti potporu prijedlogu da se kao uvjet za priznavanje reprezentativnosti sindikata odredi 10 umjesto 20 posto od ukupno sindikalno organiziranih radnika na području za koje se kolektivno pregovara, kao i da se niti jednom sindikatu ne ograničava pravo na štrajk.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević ustvrdio je da Vlada, koja nosi prefiks "socijaldemokratska", diskriminira strukovne sindikate i onemogućava im pravo na štrajk, zajamčeno Ustavom. Time upitnim postaje smisao postojanja sindikata, a umjesto poticanja kolektivnog pregovaranja ono se opstruira, što nije u duhu socijaldemokracije, kaže Matijašević.

S obzirom da se za reprezentativnost sindikata traži najmanje 20 posto od ukupnog članstva sindikata na području za koje se kolektivno pregovara, jasna je namjera da se iz pregovora eliminiraju strukovni sindikati. To se osobito odnosi na HLS koji, i da se u njega učlane svi liječnici iz javnog sektora, ne može dostići propisani cenzus od 20 posto članova, tvrdi Matijašević.

Upitan o mogućnosti štrajka u slučaju usvajanja tih dvaju zakona u predloženom obliku Matijašević je rekao kako će, bude li potrebno, "biti štrajkova, prosvjeda i nemira".

Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je da bi se ionako složena situacija u zdravstvu mogla dodatno pogoršati jer sve veći broj liječnika traži dokumente kako bi mogli raditi u inozemstvu. Vlast gura glavu u pijesak, poručio je Babić dodavši kako se "želi uništiti zdravstvena zaštita jednake dostupnosti i kvalitete".

Oduzme li se sindikatima pravo na štrajk i kolektivno pregovaranje ostaje im samo nabavka svinjskih polovica, ustvrdio je Babić upitavši namjerava li se na taj način osigurati da sindikalno djelovanje bude kao u bivšem socijalističkom sustavu.

Komentirajte prvi

New Report

Close