Sindikati počeli prikupljati potpise za referendum protiv "outsourcinga"

Photo: Zarko Basic/PIXSELL Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i u 128 hrvatskih gradova jutros je na inicijativu sindikata počelo prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv "'outsourcinga".

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i u 128 hrvatskih gradova jutros je na inicijativu sindikata počelo prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv "'outsourcinga".

Inicijativu je pokrenulo 17 sindikata iz javnog sektora, koji do 19. lipnja namjeravaju prikupiti 375 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv "outsourcinga".

"Zaustavit ćemo Vladu u provođenju jedne bezumne odluke i to će će učiniti ovih 17 sindikata s potporom građana. Mi sami to ne možemo napraviti", poručio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Izrazio je uvjerenje da će građani prepoznati pravičnost cilja u interesu radništva, odnosno svih onih koji rade u javnom sektoru, kao i svih građana.

"Nećemo dopustiti Vladi da nešto što je kvalitetno i relativno jeftino postane nekvalitetno i skuplje", kazao je Stipić te pozvao medije i građane da s njima budu i 19. lipnja "kada će biti kraj priče sa sretnim završetkom koji su organizirali sindikati".

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je kako se na primjeru "outsourcinga" pokazuje ideologija neoliberalizma, kojom se uvodi privatizacija u javni sektor bez ikakve računice.

Zapitao se zašto se "outsouucing" uvodi bez kalkulacija o njegovoj isplativosti, a "antologijskom glupošću" nazvao je navodnu izjavu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić, koju su prenijeli mediji, da je odluku o "outsourcingu" Vlada donijela iako nije izračunala je li uopće isplativa.

Ribić je kazao kako se nakon toga može zaključiti i da je netko drugi umjesto Vlade donio takvu odluku, upitavši tko to onda upravlja zemljenom, Vlada ili "strani faktori koji nameću rješenja koja proizlaze iz ideologije neoliberalizma".

"Ideja je rasturiti javni sektor i javne službe", poručio je i istaknuo kako su sindikati prepreka tome.

Sindikati iz javnog sektora drže da je Vladina odluku o "outsourcingu" neosnovnih djelatnosti u tom sektoru, u kojem radi 26.500 zaposlenika, "avanturistička, bez analize, nepripremljena, neozbiljna i nekorektna prema sindikatima".

Na jutrošnjem početku prikupljanja potpisa na Jelačićevu trgu okupilo se više sindikalnih čelnika koji su organizirali akciju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve