Sindikat traži radničko dioničarstvo u RIZ - Odašiljačima

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) u RIZ - Odašiljačima traži provedbu programa radničkog dioničarstva.

Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) u RIZ - Odašiljačima traži provedbu programa radničkog dioničarstva te poziva Vladu da ne smjenjuje Nadzorni odbor, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare sindikalna povjerenica u RIZ - Odašiljačima Marina Glokević. Glokević je kazala kako, prema informacijama sindikata, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predlaže Vladi smjenu predsjednice NO-a Vesne Čižmar, što bi se trebalo zbiti na sjednici Vlade u četvrtak.

Sindikat smatra da za smjenu nema razloga, štoviše da je NO na čelu s Vesnom Čižmar ispravio brojne propuste prethodnog NO-a i uprave.

Glokević tvrdi kako je bivša uprava odgovorna za nepotrebne troškove, kao što su angažman zaštitarske tvrtke za 300 tisuća kuna, PR agencije za 50 tisuća kuna, a forenzika računala pojedinih radnika koštala je više od 60 tisuća kuna.

Sindikalistica sumnja da su povod traženju smjene predsjednice NO-a potpisi gotovo svih radnika kojima se od Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) traži pokretanja programa radničkog dioničarstva koje bi omogućilo RIZ - Odašiljačima perspektivu i razvoj, koji se naziru u proizvodnji digitalnih električnih brojila.

Ta će brojila prema obvezama Hrvatske kao buduće članice EU-a, morati biti instalirana u kuće, stanove i druge objekte.

Netko očito ne želi da RIZ - Odašiljači sudjeluju u tom unosnom poslu, a u igri je i aktraktivna lokacija poduzeća u blizini parka Maksimir, smatraju u sindikatu.

"Cilj je program brojila izdvojiti, proizvodnju odašiljača ugasiti i domoći se lokacije", kaže Glokević.

Predsjednik SMH-IS-a Vedran Dragičević traži od Vlade podršku za radničko dioničarstvo u RIZ - Odašiljačima i sadašnju upravu. Time bi se, kako je rekao, osigurala egzistencija 240 zaposlenih u RIZ-u i njihovih obitelji. U protivnom, najavljuje otpor i industrijske akcije.

Predsjednik Uprave RIZ - Odašiljača Željko Marić kaže da je bivše uprava ostavila loše stanje, a da je unatoč tome tvrtka s naručiteljima u Japanu i Koreji, zemljama koje su jake u tom području, dogovorila isporuku elektronike te da razvija dva nova tipa brojila. Perspektiva su i generatori veće snage koji se koriste u industriji i za kojima vlada dobra potražnja, kaže Marić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve