Sezona tek što je počela, a turistički inspektori već naplatili skoro 2 mil. kuna kazni

Autor: Marija Crnjak , 16. srpanj 2015. u 11:20
Thinkstock

U ukupno 4.646 inspekcijska nadzora u prvih pola godine, turistički inspektori utvrdili su 1.737 raznih povreda propisa.

U ukupno 4.646 inspekcijska nadzora u prvih pola godine, turistički inspektori  utvrdili su 1.737 raznih povreda propisa u 1.457 objekata i poslovnih subjekata, donijevši 42 prekršajna naloga teških 156 tisuća kuna, a na licu mjesta naplaćeno je 926 kazni u ukupnom iznosu od 1.829.500,00 kuna. Kako javljaju u Ministarstvu turizma, povrede propisa uglavnom su se odnosile na ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta, od nedostatka tople vode i odgovarajuće opreme u toaletima za goste, nedostataka u kuhinji i prostoru za pripremu jela, do isticanja cijena ili oznake o zabrani usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

Inspekcijski nadzori se tijekom turističke sezone provode svakim danom, uključujući subotu i nedjelju, po 12 sati dnevno. U Zagrebu je tako provedeno 1.310 inspekcijskih nadzora, 429 u Puli, 741 u Rijeci, 1.543 u Splitu te 623 inspekcijskih nadzora u Osijeku. Od sveukupnog broja inspekcijskih nadzora, 4.244 provedeno je u području ugostiteljstva, a 402 u području pružanja usluga u turizmu.

„Ovakvi inspekcijski nadzori provoditi će se kontinuirano i tijekom ljetnih mjeseci kako bi se osigurala potrebna razina kvalitete poslovnih subjekata i objekata. Aktivno djelovanje turističkih inspektora na terenu doprinosi podizanju kvalitete ugostiteljskih usluga u turizmu, što svakako pozitivno utječe na percepciju Hrvatske među turistima koji traže visoki nivo usluga u svim segmentima. Inspekcijski nadzori će se nastaviti te ćemo u narednim tjednima nastojati obuhvatiti još veći broj pružatelja usluga u turizmu i ugostiteljstvu“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Po vrstama inspekcijskim nadzorima obuhvaćenih ugostiteljskih objekata/subjekata, obavljena su 364 nadzora ugostiteljskih objekata za smještaj, 3.582 nadzora ugostiteljskih objekata za prehranu, piće i napitke, 266 nadzora objekata građana u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu te 32 nadzora kampiranja izvan kampa. Po vrstama nadzorom obuhvaćenih turističkih objekata/subjekata obavljeno je 215 nadzora turističkih agencija, 71 nadzor turističkih vodiča, pratitelja, animatora i turističkih zapisnika, 94 nadzora luka nautičkog turizma, 1 nadzor turističkih usluga u seljačkom gospodarstvu ili obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te 20 nadzora turističkih usluga u ostalim oblicima turističke ponude.

Komentirajte prvi

New Report

Close