Šest obrtnika iz Zagorja stvorilo sustav sa 210 radnika

Autor: Darko Bičak , 06. listopad 2014. u 22:01
Miroslav Jutriša, upravitelj Kuna-Gore/M. Topolovec/PIXSELL

Obrtnici su shvatili da samo s udruživanjem i centralizacijom poslovanja mogu biti konkurentni.

Iako zadruga kao oblik poslovanja u Hrvatskoj nije odviše popularan, a zbog toga je i rijedak, primjer zanatske zadruge Kuna-Gora iz Pregrade, s godišnjim prihodom od 40 milijuna kuna, pokazuje da i ovaj poslovni model može biti uspješan za svoje sudionike. Šestorica ambicioznih obrtnika bivše općine Pregrada, prepoznavši potrebu svog djelovanja kroz zadrugu,  uz sve provedene predradnje, 1986. godine osnovali su  Zanatsku zadrugu Kuna-Gora Pregrada te je upisali u sudski registar s ukupno 15 osnivača. Kako pojašnjava Miroslav Jutriša, upravitelj Kuna-Gore, cilj osnivanja ove zanatske zadruge bio je da se mali obrtnici udruže te tako organizirani zajednički nastupe na tržištu. 

 

31člana

ima zanatska zadruga Kuna-Gora sa sjedištem u Pregradi

Težak početak
"U početku je bilo jako teško gotovo svim zadrugarima. Rijetki su imali samostalni objekt. Radovi su se odvijali u preuređenim garažama, na starim klasičnim strojevima i ponekim poluautomatima. U takvim prostorima započelo se s proizvodnjom rezervnih dijelova i raznih sklopova za potrebe tadašnje tvornice stakla Straža iz Huma na Sutli, a obavljala se i sva priprema za izradu i montažu raznih skladišnih i proizvodnih hala od čelične konstrukcije i slično", prisjeća se Jutriša.

U prvo vrijeme, proizvodnja rezervnih dijelova i sklopova, a nešto kasnije i alata za proizvodnju staklene ambalaže odvijala se fazno po radionicama, što je stvaralo dodatne probleme u organiziranju transporta i zaštiti takvog "poluproizvoda" od eventualnog oštećenja, budući da su radionice zadrugara na različitim lokacijama unutar radijusa od 15 kilometara. Prvi čovjek ovog zanatskog udruženja objašnjava da su to sve bili razlozi da zadrugari što prije započnu s gradnjom samostalnih poslovnih objekata – radionica, da se što  kvalitetnije opreme novom tehnologijom i da porade na stručnom osposobljavanju. U Pregradi kažu da je, uz razne kredite i osobna odricanja, veći dio zadrugara u posljednjih osam godina u tome postigao zavidne rezultate. U ovom trenutku Zanatska zadruga Kuna-Gora Pregrada ima registrirano 31 zadrugara raznih djelatnosti  s ukupno 210 zaposlenih. Većina članova je s područja Huma na Sutli i Pregrade, trojica iz Zagreba, a po jedan iz Desinića, Donje Stubice i Začretja.

"S obzirom na znatno proširenje proizvodnih prostora, opremanja najnovijom tehnologijom (velik broj obradnih centara, CNC i NC strojeva, građevinskih strojeva i sl.) te stalnim stručnim usavršavanjem, danas zadruga uz veliku prisutnost svojim proizvodima i uslugama u Vetropack Straži, radi i za druge staklane u Europi (Austrija, Češka, Slovačka, Ukrajina i Slovenija). U suradnji s tvrtkama Omco, BDF-servis i GP Špiljak iz Huma na Sutli, znatna količina naših proizvoda plasira se i u druge staklane širom svijeta", navodi Jutriša. Pored proizvodnje rezervnih dijelova i pribora za staklarske strojeve te izradu alata, zadruga je u proteklih 6 – 7 godina ostvarila zavidne rezultate i u građevinskom sektoru. Uz niz izgrađenih proizvodnih i skladišnih objekta te prateće infrastrukture, 2010. godine zajedno s partnerom iz Slovenije – CM Celje, izgradili su most preko rijeke Sutle u Humu na Sutli dužine 74 metara. 

Reference
"Taj industrijski most, čiji je investitor bio Vetropack Straža, u funkciji je povezivanja njihovog tvorničkog kruga sa skladištem gotovih proizvoda u Sloveniji. Preuzimanje projekta izgradnje mosta, za zanatsku zadrugu bio je jedan veliki organizacijski i tehnički izazov, a koji je u konačnosti s uspjehom izveden. No, realizacijom tog projekta otvorila nam se mogućnost javljanja na natječaje za izvedbom sličnih projekata, a jedan od njih je uspješan završetak izgradnje mosta na graničnom prijelazu Miljana-Imeno", kaže Miroslav Jutriša. U pregradskoj zadruzi navode da je njihova Kuna-gora 2009., udovoljavajući sve organizacijske i stručne uvjete, ishodila Suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za građenja energetski najzatjevnijih objekata.

Koncentracija na temeljnu djelatnost

Zajedničke službe

Da bi veliki broj zadrugara funkcionirao bez problema i brigama o poslovima koji im nisu temeljna djelatnost, a isto gako da se njihove djelatnosti ne bi preklapale, brine se stručne službe zadruge Kuna-Gora. Ova službe, uz kontinuirano praćenje potrebe tržišta za proizvodima i  uslugama koje nudi zadruga, radi na izradi ponuda (samostalno ili u suradnji s zadrugarom), ugovara poslove, raspoređuje ugovorene poslove, vodi sve logističke poslove, obavlja koordinaciju između zadrugara tijekom izvedbe radova, priprema zajedno s voditeljima gradilišta svu potrebnu tehničku dokumentaciju za ishodovanje uporabne dozvole za građevinu koju su izgradili, vodi knjigovodstvo i računovodstvo te slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close