Šef Uljanika nije pozvan u Vladu na pregovore s kupcima brodova

Autor: Marija Brnić , 11. rujan 2018. u 07:59
Strani naručitelji već su otkazali pet gradnji, a još četiri otkaza su u najavi/Duško Marušić/PIXSELL

Iz Ministarstva gospodarstva čuje se da neće udovoljiti traženju Uprave za uplatom dodatnih 40 milijuna kuna za deblokadu računa.

U Vladi će u srijedu, kako je najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, sjesti za stol s naručiteljima brodova iz Norveške i Kanade, koji su odlučili raskinuti ugovore s Uljanikom o gradnji četiri broda.

Norveška grupacija SIEM raskid je već službeno objavila prije desetak dana, dok je kanadski naručitelj Algoma Central Corporation za svoje četiri gradnje, koliko je poznato, zadnji put odgodio raskid i aktivaciju jamstava u proljeće zatraživši da mu se prvi brod za prijevoz rasutih tereta isporuči do kraja ove godine, s time da ga se uvjeri da je do kolovoza riješio financijske probleme. U suprotnom, najavio je otkazivanje će ne samo jednog, nego i ugovore za još tri takva broda.

Prema dostupnim informacijama, na razgovore s kupcima brodova u Vladu nije pozvan predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda. Naši neslužbeni izvori kažu kako naručitelji više nemaju povjerenja u aktualnu upravu pulskog škvera i žele o mogućem produžetku suradnje razgovarati samo s predstavnicima Vlade. Takva situacija ujedno najbolje oslikava i trenutne odnose oko rješavanja krize u Uljaniku, jer pregovori o ugovorima privatne tvrtke s kupcima ne ulaze u posao ministra gospodarstva, posebno ako se oni obavljaju bez nazočnosti menadžera koji su o njima pregovarali i odgovaraju za njihovo provođenje.

Međutim, Vlada uoči sjednice u Puli očito želi preuzeti kakvu-takvu kontrolu i utvrditi ima li poslovnog osnova da se nastavi razgovarati o programu restrukturiranja pulskog brodogradilišta. Horvat je, pak, poslao i poruku da će iz državnog proračuna biti uplaćena još samo jedna plaća, dakle u iduća dva dana. Zahtjev uprave Uljanika da im se omogući i deblokada računa koja je po računima tvrtki iz grupacije krajem prošlog tjedna dosegla 40 milijuna kuna. S obzirom na to da su računi blokirani, novca iz nove pozajmice neće preostati dovoljno za plaće radnicima, za koje je potrebno 50 milijuna kuna.

Iz Ministarstva gospodarstva neslužbeno se čuje kako će se uspjeti naći model da se radnicima isplate plaće, no stav je da bi odnose s vjerovnicima trebala ispregovarati uprava. Uprava Uljanika definitivno nema povjerenje Vlade, no bez suradnje s njom u ovom trenutku nije izvediva nikakva aktivnost oko pulskog i riječkog brodogradilišta. Takav čvor, ne povuče li se sama uprava podnošenjem neopozive ostavke, moguće je presjeći ili kroz imenovanje krizne uprave korištenjem prilagođenog Lexa Agrokor ili pak otvaranjem stečaja. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

A jesu zvali sindikalista Đinu?

New Report

Close