‘SDP i HDZ su znali za toksičnost kredita koje su banke nudile – a nisu ih ZABRANILI!’

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2012. u 14:50
PXL

‘Vladajuća stranka kao i oporbeni HDZ otvoreno su zaštitili interese banaka nauštrb vlastitih građana, vlastite ekonomije i gospodarstva’.

Na saborskoj raspravi održanoj 23. listopada 2012. Vlada Republike Hrvatske i Odbor za zakonodavstvo negativno su se očitovali o prijedlogu ukidanja valutne klauzule.

Iz udruge Franak povodom toga medijima su s eobratili priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:

Vladajuća stranka kao i oporbeni HDZ otvoreno su zaštitili interese banaka nauštrb vlastitih građana, vlastite ekonomije i gospodarstva. Unatoč tome što Vlada i Odbor za zakonodavstvo nedvosmisleno potvrđuju opredjeljenje za tržišnu deregulaciju na način da se pogoduje interesima bankarskog sektora, prije ili kasnije morat će zatražiti od HNB-a donošenje mjera kojima će se sanirati već nastala šteta za korisnike kredita s valutnom klauzulom CHF. Tim korisnicima kredita nije dana mogućnost da od poslovnih banaka dobiju transparentne ponude prije ugovaranja kreditnih proizvoda te su zakinuti za ravnopravan odnos ugovornih strana.

Ako su upozoravali građane, znači da su znali za toksičnost kreditnih proizvoda koje su banke nudile – a nisu ih ZABRANILI!

Podsjećanje bivšeg Ministra financija na upozorenja koja su dolazila iz Ministarstva financija i od bivšeg guvernera HNB-a o potencijalnim opasnostima kreditnih plasmana u CHF su zastrašujuća, jer impliciraju da su znali za toksičnost tih kreditnih proizvoda, a ipak ih nisu zabranili. Nakon što su ih propustili zabraniti, propustili su u nadzoru ustanoviti da ugovoreni kreditni poslovi nisu usklađeni sa pozitivnim zakonima RH (ZOO i Zakon o zaštiti potrošača), a SDP danas, iz saborskih klupa, odgovornost za propuste regulatora i tadašnje HDZ-ove Vlade prebacuje isključivo na leđa građana. Ti isti građani su im dali svoje povjerenje na prošlim izborima, jer su u predizbornoj kampanji govorili o reobračunu kredita s valutnom klauzulom u CHF po tečaju na dan puštanja kredita u otplatu (što predstavlja svojevrsno ukidanje valutne klauzule), a slične prijedloge kolega u oporbi danas nazivaju populističkim i opasnim.

 

Banke su kršile slobodu ugovaranja kao ustavno načelo

 

S obzirom na trenutnu krizu s plasmanima vezanim uz CHF moramo reći kako je iznimno cinično od strane Vlade konstatirati da se valutnom klauzulom štite i dužnici „od mogućih neizravnih negativnih posljedica“. Trenutno je 125.000 dužnika vrlo izravno oštećeno negativnim posljedicama ugovaranja kredita s valutnom klauzulom u CHF. Pritom, podsjećamo još jednom da je sloboda ugovaranja kao ustavno načelo bila kršena upravo od strane banaka, time što često u ponudi uopće nisu imale kredite u domaćoj valuti. Sloboda ugovaranja dodatno je kršena i time što su banke ograničavale izbor valute kredita uvjetovanjem kupnje određene nekretnine upravo uzimanjem kredita vezanog uz CHF, ili pak izravnim manipulacijama tijekom postupka procjene kreditne sposobnosti. Naposljetku, sloboda ugovaranja je eklatantno prekršena time što korisnici kredita vezanih uz CHF nemaju slobodu raskidanja ugovora, jer njihov dug danas uvelike nadmašuje iznos koji su primili, unatoč godinama redovite otplate kredita.

Što će biti s dužnicima s valutnom klauzulom u eurima?

Imajući u vidu dosadašnja iskustva s primjenom valutne klauzule, možemo se s pravom pitati što u perspektivi mogu očekivati i dužnici s kreditima s valutnom klauzulom u eurima? Ne radi se ovdje samo o mogućnosti slabljenja kune u odnosu na euro, već također i o drugim pitanjima. Primjerice, budući da se najavljuje ulazak Hrvatske u Eurozonu, već sada se možemo pitati: po kojem tečaju i po kojem modelu konverzije će se mijenjati svi sada sklopljeni ugovori s valutnom klauzulom, kada službena valuta postane euro? Jedno je sigurno. Korisnici kredita s valutnom klauzulom u eurima mogu na primjeru korisnika kredita s valutnom klauzulom CHF vidjeti koliku zaštitu mogu očekivati od države.

Komentirajte prvi

New Report

Close