Saznajte kako do sredstava iz EU fondova za ruralni razvoj

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2015. u 14:13
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

U sklopu Poslovnog uzleta grada Pregrade održana je besplatna edukacija koju je moderirala Lana Baćura, viša stručna savjetnica u ministarstvu poljoprivrede.

U sklopu Poslovnog uzleta grada Pregrade održana je besplatna edukacija koju je moderirala Lana Baćura, viša stručna savjetnica u ministarstvu poljoprivrede.

Na početku je istaknuto da je Program ruralnog razvoja 2014.-2020. težak ukupno 2,383 milijarde eura, od čega se 2,026 milijardi eura financira iz Europskog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). Ostatak sredstava dolazi iz nacionalnog proračuna Republike Hrvatske. Na ruralna i mješovita područja Hrvatske, pod čime se podrazumijevaju sela, mješovita naselja, mali i srednji gradovi, od ukupne površine Republike Hrvatske otpada 99.24% ukupne površine, na kojoj živi 75.08% ukupnog stanovništva RH. Ministarstvo poljoprivrede sustavno radi na uravnoteženju razvoja ruralnih područja, s čime ukorak ide i otvaranje novih radnih mjesta. No, kao najvažniji prioritet istaknuto je poticanje inovacija, suradnje i razvoja baze znanja u ruralnim područjima.

Odgovaranjem na brojna pitanja poduzetnika iz publike razriješene su potencijalne nedoumice s kojima se zainteresirani susreću. „Mjerama ruralnog razvoja poljoprivrednici mogu unaprijediti svoje poslovanje“, istaknula je Lana Baćura, prije nego je najavila i natječaj za šumsku infrastrukturu koja će na red doći do kraja godine.

Naglasak je stavljen na korištenje sredstava iz EU fondova koji poduzetnicima mogu osigurati održivo upravljanje. Upozoreno je da dobar dio poduzetnika želi otvoriti, primjerice, OPG-ove u priobalju i Istri, iako im to nije trajno mjesto stanovanja, na što je upozoreno kako to nije smisao ruralnog razvoja. „Sredstva se raspoređuju u skladu s kapacitetima.“, zaključila je Baćura.

Mjera 1, koja uključuje Potporu za strukovno osposobljavanje i aktivnosti stjecanja vještina te Potporu za demonstracijske aktivnosti i informativne aktivnosti, usmjerena je na prenošenje znanja i informacijama, omogućava poduzetnicima da usavrše postojeće vještine ili steknu nove, kako bi povećali svoju konkurentnost. Najviše je riječ bilo o, a s obzirom da je na njih upravo i najveća navala, na mjeru 4 (ulaganje u fizičku imovinu) i mjeru 6 (razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja).

Mjera 4 uključuje:

  • Mjera 4 – Ulaganja u fizičku imovinu
  • Podmjera 4.1.- „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva

  • Podmjera 4.2.- „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda”

  • Podmjera 4.3.- „Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju ili prilagodbu poljoprivrede i šumarstva

  • Podmjera 4.4.- „Potpora neproizvodnim ulaganjima vezanim uz postizanje agro-okolišnih i klimatskih ciljeva“

 Mjera 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja

  • Podmjera 6.1. »Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“
  • Podmjera 6.2. »Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima«
  • 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti.
  • Podmjera 6.3. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«
  • 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

 Putem aplikacije olakšano je prijavljivanje na određene mjere, ali se sustav ponekad zbog preopterećenja rušio pri čemu se posao zaprimanja prijave i dokumentacije raspodijelio među regionalnim službenicima. Baćura je napomenula kako u Ministarstvu stoje na raspolaganju svim građanima, no da zbog povećanog obujma upita u pojedinim intervalima nisu uvijek u mogućnosti promptno odgovoriti. Baćura je na kraju otkrila kako se, iako nije dugo na ovoj poziciji, susrela s fascinantnim idejama naših poduzetnika i pohvalila je njihovu kreativnost.

„Treba imati viziju, to je početak svakog uspješnog projekta“, zaključila je Lana Baćura pozvavši sve poduzetnike i one koji to planiraju postati da redovito posjećuju stranice ministarstva kako bi se pravodobno informirali o naznakama za nove natječaj, promjenama i mogućnostima koje mogu ostvariti.

Komentirajte prvi

New Report

Close