Sastanak na temu “Gorski kotar – specifična mikroregija Hrvatske – uvjet opstanka”

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2015. u 13:20
www.pgz.hr

Sastanku, koji je organiziran na traženje Gradonačelnika Grada Delnica Ivice Kneževića, prisustvovala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kao i svi gradonačelnici i načelnici spomenutog područja.

U prostorijama Grada Delnica održan je sastanak na temu "Gorski kotar – specifična mikroregija Hrvatske – uvjet opstanka". Sastanku, koji je organiziran na traženje Gradonačelnika Grada Delnica Ivice Kneževića, prisustvovala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kao i svi gradonačelnici i načelnici spomenutog područja.

U ime Primorsko-goranske županije sastanku su nazočili zamjenik župana Petar Mamula, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan te pročelnik UO za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zahvalila se gradonačelniku Delnica, kao i svim ostalim gradonačelnicima gradova iz Gorskog kotara i predstavnicima Primorsko-goranske županije, što su se jutros okupili i izvijestili je o problemima s kojima se susreću zbog Zakona o regionalnom razvoju, kao i o Zakona o brdsko-planinskom području.

"Problemi odlaska stanovništva, problemi siromašenja, problemi sa investicijama i investitorima i malim poduzetnicima koji se bave šumarstvom, poljoprivredom ili drugim djelatnostima. Svakako ćemo nastojati zajedno raditi, raditi ćemo prema resornom ministarstvu, prema Saboru i svima odgovornim u Hrvatskoj državi, jer i dalje se čvrsto zalažem za jednakomjerni regionalni razvoj u Hrvatskoj i svakako moramo ljude zadržati u ovim područjima, dakle spriječiti njihov odlazak, a nadam se u budućnosti i realizirati njihov povratak", rekla je Predsjednica Republike Hrvatske.

"Svakako bi došlo još većeg odljeva stanovništva. Mislim da u svakom slučaju treba raditi što je moguće više na decentralizaciji. To podrazumijeva funkcionalnu decentralizaciju, dakle da se spuštaju mnoge ovlasti sa razine države, na razinu županije, i na ostale lokalne razine gradove i općine, po načelu supsidijarnosti koja se koristi u EU. Ali to podrazumijeva isto tako i fiskalnu decentralizaciju kako bi se mogle obnašati te uloge koje bi preuzele jednice lokalne samouprave", rekla je Predsjednica na pitanje novinara ako bi Gorski kotar propao bez 27 milijuna kuna . 

Predsjednica se osvrnula i na neke od prednosti življenja u Gorskom kotaru. "Glavne prednosti, zdrav život. Klima koja je možda oštra, ali je svakako zdrava za život. Čiste šume, čiste vode, potencijale za poljoprivredu, potencijale za turizam, i činjenica da ste odavde na desetak minuta vožnje od mora, od Grada Rijeke, na sat vremena od Zagreba. Dakle, uz dobru volju je moguće donijeti takve neću reći povlastice, nego takve mjere, koji bi omogućile ljudima za život u Gorskom kotaru, a da eventualne rade negdje u Rijeci ili Zagrebu, i da se osim toga još bave poljoprivrednim, šumarskim i sličnim djelatnostima, turizmom i drugim djelatnostima ovdje u Gorskom kotaru", rekla je Predsjednica Republike Hrvatske za kraj. 

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević istaknuo je kako su upoznali Predsjednicu sa svim aktivnostima dosad provedenim, te sa sadašnjom aktivnošću pri izradi nekakvog Zakona o Gorskom kotaru, koji upućuje na puteve i načine kako se Gorskom kotaru može pomoći.

"Nadam se, evo, gospođa Predsjednica je rekla da će inicirati i sa svoje strane u razgovorima sa nadležnim predstavnicima u ministarstvima u državi gdje se otvoreno o tome treba i mora razgovarati i da ćemo zajedno pronaći način i put da se doista Gorski kotar prepozna kao specifična mikoregija. Kao mikoregija koja odumire, kao mikoregija u kojoj je doista teško živjeti, bez obzira na sve one prednosti kojih smo mi svjesni. Ali nažalost, ako temeljni resursi nisu u rukama Gorana na način da bi od toga mogli imati koristi, onda je perspektiva doista teška. Ja se nadam da ćemo uz angažman Predsjednice naći način, put da pomognemo da se stvore čvrsti temelji, realni temelji za opstanak Gorskog kotara. Na sreću svih njegovih stanovnika i naravno na radost cijele Hrvatske, jer Hrvatska neće biti ista bez Gorskog kotara", rekao je Knežević.

Zadovoljstvo posjedom Predsjednice Republike Hrvatske Gorskom kotaru izrazio je i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

"Drago mi je da je Predsjednica za početak svog mandata izabrala posjet Gorskom kotaru o kojem se puno pričalo u prošloj godini i očigledno će se nastaviti i dalje jer problemi nisu riješeni. Bilo je riječi o konkretnim sastancima koji bi se trebali održati s predstavnicima prvenstveno ministarstva regionalnog razvoja i ostalih ministarstava među kojima treba postojati puno bolja koordinacija i naravno ukazano je na problem ne samo Gorskog kotara nego države a to je zapošljavanje. Sudeći po argumentima koje smo mi uputili ispred Županije činjenicama i argumentima koji se teško mogu zanemariti mislim da će pomoć države u buduće biti veća no za nagađati koliko će u svjetlu političkih dogovora komunikacija predsjednice, premijera i ministara biti konstruktivna i u smjeru rješavanja problema Gorskog kotara", rekao je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Komentirajte prvi

New Report

Close