Sanader u ponedjeljak iznosu obranu u slučaju Fimi media

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. rujan 2013. u 16:48
Ivo Sanader. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao početi iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao početi iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media, do sada najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj je na optuženičkoj klupi i njegova bivša stranka.

Nekada najmoćniji hrvatski političar od početka tvrdi da je žrtva političkog progona, dok se HDZ iz kojega je u međuvremenu izbačen brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Više Sanaderovih ministara i stranačkih dužnosnika kazali su tijekom suđenja da su za marketinšku agenciju Fimi mediju, preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond, čuli iz medija, kao i da je Sanaderova riječ bila 'zadnja' na sjednicama svih stranačkih tijela.

Sve Uskokove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa.

Kada optuženici iznesu obrane uslijedit će završni govori Uskoka i obrane, a potom i izricanje presude.

Sanader je do sada nepravomoćno osuđen u slučajevima Ina-MOL i Hypo na 10 godina zatvora, a sudi mu se i zbog optužbi da se okoristio kupoprodajom zgrade u Planinskoj ulici koju je ministartsvo regionalnog razvoja kupilo od HDZ-ovca Stjepana Fiolića.

Protiv njega su podignute i dvije optužnice za prodaju struje ispod tržišne cijene. Do sada je potvrđena optužnica kojom ga se tereti da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Sredinom rujna na zagrebački Županijski sud stigla i šesta optužnica u kojoj stoji da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna, potičući Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close