Samo u Zagrebu oko 100 građana godišnje nasjedne na ovu vrstu prevare

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2020. u 09:26
Foto: Press

„Takva kaznena djela potrebno je prijavljivati, bez obzira na razumijevanje osjećaja nevjerice i srama koje imaju žrtve jer u suprotnom počinitelj možda baš u ovom trenutku planira novu prijevaru i traži novu žrtvu“.

U Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke u Martićevoj ulici broj 10 održana je tematska konferencija za medije na temu „Prijevare na kućnom pragu“.

Krajem prošle godine Policijska uprava zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje da je muškarac došao na kućna vrata 90-godišnjakinji te na prijevaran način, uz izmišljenu priču da navodno krivotvorene novčanice treba zamijeniti za originalne, oštetio ju za 38 000 kuna. „Prateći ovo kazneno djelo i slična kaznena djela koja možemo staviti pod zajednički nazivnik „prijevare na kućnom pragu“, a u kojima su žrtve osobe zlatne životne dobi starije od 60 godina mogli bismo pričati o njihovom broju iako su puno bitnije njihove posljedice“- s tom rečenicom započela je tematsku konferenciju Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.
 
„Godišnje zagrebačka policija bilježi oko 100 takvih prijevara na kućnom pragu na štetu osoba starijih od 60 godina, iako je ono što je bitno naglasiti, ne njihov broj nego posljedica s obzirom da građani u njima ostaju bez životne ušteđevine u dobi kada im je ona prijeko potrebna. I upravo zato, pozivamo mlađe članove obitelji da kroz razgovor sa starijim ukućanima upoznaju ih s načinima samozaštitnog ponašanja i pojasne potrebu prijavljivanja takvih djela kako bi kroz suradnju s policijom i s ciljem pronalaska počinitelja dovršili kriminalistička istraživanja i na taj način poslali jasnu poruku svima onima koji ih čine ili ih planiraju činiti“- u nastavku je pojasnila Marija Goatti.
 
O konkretnim načinima samozaštitnog ponašanja prije nego se djelo dogodi, ali ujedno i o ponašanju kada je već djelo počinjeno, u nastavku je voditelj Službe za prevenciju Velimir Tišma istaknuo: „Službene osobe i zaposlenici financijskih ustanova imaju službene isprave i nemojte se ustručavati zatražiti ih, kako biste se uvjerili da vam na kućnom pragu ne stoji „nepozvani gost“. Niti policijski službenici niti zaposlenici financijskih ustanova ne obavljaju nikakve novčarske transakcije, zamjene niti uzimaju novce zbog bilo kakvih oblika provjera…na kućnom pragu“.
 
„Takva kaznena djela potrebno je prijavljivati, bez obzira na razumijevanje osjećaja nevjerice i srama koje imaju žrtve jer u suprotnom počinitelj možda baš u ovom trenutku planira novu prijevaru i traži novu žrtvu“- objasnio je Velimir Tišma.
 
„Kroz praćenje ovakvih kaznenih djela u Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj, zanimljiv je podatak da građani zlatne životne dobi zbog poštivanja autoriteta službene osobe i dobronamjernosti dozvoljavaju počiniteljima da uđu u njihov dom nakon čega oni maštovito i bez suosjećanja na prijevaran način moleći za neku pomoć, sitnu uslugu, prodajom predmeta, nuđenjem usluge ili lažnim predstavljanjem čine kaznena djela“- u nastavku je rekao voditelj Velimir Tišma.
 
„Najvažnije je „nepozvanog gosta“ zaustaviti čim pozvoni na vrata. Zaustaviti ga znači ne otvarati vrata nego si dati vremena provjeriti je li on doista ona osoba za koju se predstavlja. Ukoliko se radi o mogućem počinitelju kaznenog djela osjećaj da ga se provjerava i vrijeme koje odmiče, a vi mu ne otvarate vrata u svakom slučaju je po njega demotivirajuće s obzirom da svake minute se povećava rizik da bude viđen“- poručila je građanima Marija Goatti.

Često glume službene osobe

Ovaj tjedan je i PU splitsko-dalmatinska izdala slično upozorenje građanima budući da i na tom području Hrvatske haraju prevaranti.

'Policijski službenici PGP Imotski dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjim hrvatskim državljaninom za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje da je u mjestu Svib, u dva navrata, u prosinca prošle godine i u siječnju 2020. godine  došao  u obiteljsku kuću 75-godišnjaka,  lažno se predstavio kao policijski službenik , te  od 75-godišnjaka uzeo novac obećavši mu kako će mu  pomoći u rješavanju problema oko provale koja se dogodila prije nekoliko godina. 75-godišnjak je 31.siječnja 2020. godine pristupio u PGP Imotski i podnio kaznenu prijavu nakon čega je započeto kriminalističko istraživanje. 75-godišnjak je kaznenim djelom oštećen za nekoliko tisuća kuna.
Policijski službenici su po zaprimanju kaznene prijave, vrlo brzo utvrdili identitet počinitelja, proveli nad njim kriminalističko istraživanje i protiv 32-godišnjeg osumnjičenika nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu dostavili posebno izviješće kao dopunu kaznene prijave. 
 
Želimo još jednom upozoriti građane, posebno starije osobe koje su nerijetko žrtve ovakvih kaznenih djela prijevare, da ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe ili osobe koje se predstavljaju kao službene, a nisu im pokazale službenu iskaznicu
 
U cilju sprječavanja takvih događaja, građanima savjetujemo slijedeće:

-ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
-ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid
-kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži
-zabilježite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
-zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)
-odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 je ćete na taj način najbolje zaštiti sebe i druge', upozorili su iz spomenute PU.

Komentirajte prvi

New Report

Close