Šamis se upisao u sudski registar, slijedi priznavanje duga

Autor: Suzana Varošanec , 25. svibanj 2015. u 22:00
Hoće li novi vlasnik nabaviti sirovinu potrebnu za TLM-ovu prozvodnju, ovisi o žalbama/Duško Jarmaz/PIXSELL

Izlaz iz TLM-ovih problema pretpostavlja sirovinsku bazu u količinama koje odgovaraju ulaganju od 20 mil. eura.

Promjene u korporativnim organima upravljanja šibenskog TLM Aluminiuma d.d. provedene su u sudskom registru koji se vodi na Trgovačkom sudu u Zadru – Stalna služba Šibenik na temelju odluka izvanredne skupštine društva od 11. svibnja.

Kako je ona održana u svjetlu velikih prijepora sa prethodnom Upravom zbog naknadnog otkazivanja skupštine, ovime se pokazuje da su odluke donesene na izvanrednoj skupštini za registarski sud pravno valjane jer je skupština zakonita. Time se otvara pitanje hoće li novi vlasnik nabaviti sirovinu potrebnu za TLM-ovu prozvodnju, što je stvar akreditiva koji navodno on treba osigurati, te kad će nagodbeno vijeće zakazati ročište za utvrđivanje tražbina ovog predstečajnog dužnika.  

Do sudske registricije novog predsjednika NO-a šibenske tvrtke koji je njezin novi vlasnik, inače ruski investitor Igor Šamis, uz njegovu tročlanu upravu na čelu s novim predsjednikom Marijanom Stričevićem kao Šamisovom osobom od povjerenja, došlo je sredinom mjeseca, ali još postoje izvjesne nedoumice. Izlaz iz TLM-ovih problema pretpostavlja sirovinsku bazu u dostatnim količinama koje navodno odgovaraju prema neslužbenim kalkulacijama ulaganju u iznosu od 20 milijuna eura.

Od strane novog vlasnika, pak, sirovina je uvjetovana preuzimanjem upravljačke kontrole nad TLM Aluminiumom, pa iako je to Šamisu pošlo za rukom još uvijek postoji jedna važna nepoznanica, ujedno rizik za investitora. To je pitanje postoji li žalba na sudsko rješenje o upisu o kojoj inače odlučuje Visoki trgovački sud. S druge strane, istekao je rok za prijavu tražbina vjerovnika, pa oni sa zanimanjem čekaju ročište na kojem se tražbine utvrđuju.

Ovaj je postupak predstečajne nagodbe otvoren još 10. ožujka, a u previranjima usljed vlasničkih, pa onda i upravljačkih promjena probijen je rok za održavanje ročišta za utvrđivanje tražbina. Tvrtku to neće formalno gledajući ništa stajati jer predstečajni zakon, premda za ovu fazu predviđa kraći vremenski rok, ustvari nema sankcija za eventualno kašnjenje u samoj proceduri. Dosad su tako odgođena već tri ročišta: prvo od 24. travnja zbog velikog broja prijava, a potom i oba naknadno zakazana ročišta za 11. kao i 18. svibnja, i to zbog izlaska u susret razlozima koji štite interese društva, ali i novog vlasnika Šamisa.

Neslužbeno se doznaje da bi nagodbeno vijeće trebalo zakazati ročište u prvoj polovici lipnja, i to moguće već idućeg tjedna nakon što novi šef Uprave Stričević pregleda tablice s prijavama tražbina vjerovnika. One su pripremljene, a Stričević bi se trebao ovih dana očitovati o pitanju priznavanja duga. Ukupni prijavljeni iznos veći je od iznosa obveza koje je prijavio dužnik, te premašuje 400 milijuna kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close