Sad možete izračunati koliko radite za sebe, a koliko za državu

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2019. u 13:15
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema izračunu Udruge poreznih obveznika Lipa, Dan porezne slobode ove godine pada 29. lipnja, što je dva dana ranije nego prošle godine.

Izračun je napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu.

Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna – potrebno i nepotrebno – i od kojeg počinju raditi za sebe i svoju obitelj. U većini europskih zemalja taj dan je puno ranije nego u Hrvatskoj. Svaki građanin RH može za sebe izračunati svoj Dan porezne slobode koristeći se Lipinim Kalkulatorom porezne slobode na stranici http://danporezneslobode.manjiporezi.hr/

Lipa pozdravlja smanjenje porezne presije u odnosu na protekle dvije godine, ali istodobno izražava zabrinutost što je u odnosu na pred-krizno razdoblje opterećenje gospodarstva kroz poreze i doprinose i dalje veće za 2,5 postotna poena, odnosno za gotovo 11 milijardi kuna.

Smanjenje broja dana koje prosječan radnik godišnje odradi za državu pokazuje da protekla porezna rasterećenja imaju učinka, te da Vlada treba nastaviti s rasterećenjem, ali i početi provoditi reforme koje će ubrzati rast gospodarstva. Lipa podržava daljnji nastavak smanjenja porezne presije (osobito smanjenje direktnih poreza), uz istovremeno rasterećenje proračuna, bez čega neće biti moguće provesti strukturne reforme.

Lipa se protivi novim zahtjevima za podizanje plaća u javnom sektoru bez provedbe stvarnih reformi. Plaće uspješnima mogle bi rasti uz jasno ograničenje ukupne mase plaća te provedbu racionalizacije i digitalizacije javne uprave – jedne od ključnih reformi koje je Vlada obećala provesti u svom Nacionalnom planu reformi.

Dinamičnije tržište rada i nedostatak radne snage u privatnom sektoru idealna su prilika za racionalizaciju javnog sektora, što je dugoročno jedini način da porezni obveznici, oni koji pune državni proračun, Dan porezne slobode slave ranije nego zadnjih godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close