RWE Hrvatska preuzeo HT-ov energetski biznis

Autor: Darko Bičak , 04. lipanj 2018. u 14:33
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Njemački energetski operater u posljednjih godinu dana imao više akvizicija u Hrvatskoj.

Hrvatsko tržište električnom energijom u Hrvatskoj se sve više konsolidira i sve je manje igrača, a proteklog tjedna se dodatno smanjilo kad je RWE Hrvatska, drugi po veličini operater, preuzela od Hrvatskog telekoma (HT) poslovanje električnom energijom.

Iz HT-a trećeg igrača na tom tržištu, navodi se da je pokrenut proces prijenosa njihova segmenta poslovanja električnom energijom na RWE Hrvatska.

"Razlog pokretanja transakcije su značajnija ulaganja u druge segmente poslovanja, prvenstveno telekomunikacijske konvergentne usluge i ekskluzivan TV sadržaj. Predmetna transakcija nema utjecaja na način i cijenu pružanja usluge električne energije korisnicima HT-a, niti utječe na cijenu i pružanje ugovorenih telekomunikacijskih usluga. Transakcija prijenosa podložna je regulatornim odobrenjima te će biti završena i detalji objavljeni tek po dobivanju svih odobrenja", kažu nam u HT-u.

Iz RWE-a nisu u petak željeli komentirati akviziciju pravdajući se vremenskim obvezama prema burzi u Njemačkoj.

Saznajemo da HT ima 26.000 kupaca energije, od toga 21.000 kućanstava te 5000 tvrtki i obrta. Ovaj sektor nikad u HT-u nije dostigao planiranu profitabilnost, a RWE Hrvatska u velikoj je ekspanziji i na plinskom i na tržištu električne energije.

Iako im je primarni cilj organski rast, imaju dovoljno financijske snage napraviti svaku akviziciju za koju smatraju da će im omogućiti jaču poziciju u RH. Tako na ovom tržištu opstaju samo HEP i RWE, uz nekoliko manjih igrača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close