Ruska brodogradnja mogla bi im ublažiti ‘rane’ od Uljanika i 3. maja

Autor: Suzana Varošanec , 19. rujan 2019. u 06:11
Rusima se predstavlja i tvrtka Vulkan nova/VULKAN NOVA

Četiri domaće kompanije predstavljaju se na međunarodnom sajmu a brodograđevne industrije u Rusiji.

Nakon kraha Uljanika zbrajaju se štetne posljedice za domaće proizvođače brodske opreme s oko 7000 radnika, odnosno za čak 180 tvrtki koje  gubitak poslova u domaćoj brodogradnji pokušavaju nadomjestiti u suradnji sa stranim brodogradilištima.

Najnoviji primjer pokušaja jačanja prekogranične suradnje dolazi iz Rusije, s međunarodnog sajma brodograđevne industrije Neva u Sankt Peterburgu, gdje su se u sklopu izložbenog prostora HGK-a predstavile riječke tvrtke Vulkan Nova i Inelteh te zagrebački Pastor Inženjering i ACM. A već stižu potvrde uspješnih poslovnih razgovora kao i najave novih poslova. 

Zajednički nastup
To nam potvrđuju iz ACM-a, tvrtke u suvlasništvu Hrvoja Sremića koja je okosnica zajedničkog plasmana spomenutih tvrtki i njihova objedinjenog izvoznog nastupa u Rusiji. ACM okuplja domaće proizvođače različite brodske opreme, s namjerom plasmana šireg asortimana kojeg će nuditi ruskim brodogradilištima s kojima već surađuju. 

"Počeli smo zastupati naše proizvođače brodske opreme u Rusiji još 2010., a kako su se u međuvremenu mijenjali zahtjevi na tržištu s ruske strane, tako danas imamo lokalne partnere s kojima zajednički obrađujemo tržište. Namjera nam je da se kroz jačanje izvoza postupno i dio proizvodnje iz Hrvatske i prenese u Rusiju", kaže Sremić. 

Na ovoj je platformi poslovnog povezivanja najdalje došla Vulkan Nova, iza koje je nekoliko uspješno realiziranih ugovora te će isporučiti  brodske palubne opreme za dvije novogradnje u Komsomolsk na Amuru za tamošnje brodogradilište.

Pred potpisivanjem ugovora za dizel generatore je i pulski Motortech Consulting, naručitelj je brodogradilište Jantar iz Kalinjingrada te će se, kaže Sremić, posao realizirati tijekom 2020. 

Pastor je samostalnim nastupom pod zadnje isporučio sustave gašenja za dvije ruske novogradnje, dok će ih do kraja godine isporučiti za još 4 broda u izgradnji. Oko 1/3 proizvodnje plasiraju u izvoz, a nakon 10-ak godina zastoja u suradnji s ruskim brodogradilištima i Pastor sada, čini se, očekuju novi ugovori. 

Poticaji kao prilika
"Rusija je počela poticati domaću izgradnju ribarske flote i tu želimo biti prisutni", kaže predsjednik Uprave Pastora Daniel Štern dodajući da je tvrtka opremila s protupožarnim sustavima praktički svaki brod u Uljaniku i 3. maju. Prisutni su i na brodovima koji se trebaju dovršiti u 3. maju, pa je za novogradnju 514 oprema već isporučena.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

ma hebeš rusku brodogradnju, sankcije im udari pa nek crknu od gladi. samo amerika i nato to je naša svijetla budućnost.

New Report

Close