Rusi bi Azurnu obalu mogli zamijeniti našim Jadranom

Autor: Radmila Kovačević/VL , 04. ožujak 2015. u 12:28
Rusi režu putovanja/F. Brala/PIXSELL

Zbog krize Rusi mijenjaju navike, mogli bi se odreći skupih talijanskih i francuskih hotela.

Maloprodajne su cijene u ruskim trgovinama u prva dva mjeseca ove godine skočile čak 30 posto, plaće ne prate pad rublje, a ekonomskim se problemima ne nazire kraj.

Ruse to muči više nego politička situacija i sukobi u Ukrajini. Zabrinuti su i turistički domaćini u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, gdje ugošćavaju po nekoliko milijuna Rusa. Što će biti sa sezonom, pitaju se i u Crnoj Gori, koju posjećuje nekoliko stotina tisuća Rusa. Hrvatska s nepunih 150.000 gostiju iz Rusije ima ponajmanje razloga za brigu. Štoviše, u 2015. se možda i preokrenu negativni trendovi, procjenjuju u uredu HTZ-a u Moskvi. Pad broja ruskih gostiju počeo je ulaskom Hrvatske u EU i uvođenjem viza.

 

67posto

Rusa planira 2015. putovati jednako ili čak više nego lani

Lani ih je bilo 12 posto manje nego 2013. "Situacija je nepredvidljiva, očito se navike zbog krize mijenjaju. Rusi koji su godišnje četiri puta išli u inozemstvo sad će možda putovati triput, oni koji su išli dvaput možda će na jedno putovanje. Oni koji su odsjedali u hotelima s pet zvjezdica sada će možda u četiri zvjezdice. Neki će se i odreći putovanja, ali Hrvatska ima šansu. Naše brojke nisu velike, za plus nam treba nekoliko tisuća gostiju više, a ove godine radimo snažniju promociju. Hrvatskom Jadranu sad bi se mogli okrenuti i neki koji su prije godina ljetovali u najskupljim talijanskim i francuskim hotelima", kaže Rajko Ružička, direktor HTZ-a u Moskvi. Da to nije nemoguća misija, dokaz je Kvarner, koji je lani, unatoč nacionalnim minusima, imao 3% više noćenja ruskih gostiju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pejnović im je već postao “turistički vodić” za kupovinu

preskupa cijena leta za hrvatsku, znaći ništa od toga.

New Report

Close