Rovinj bolji od Opatije i Dubrovnika

Plaće u rovinjskim hotelima rasle su manje od 1 posto/D. Marušić/PIXSELL Plaće u rovinjskim hotelima rasle su manje od 1 posto/D. Marušić/PIXSELL

Ugostitelji su u sva tri grada bili u plusu, s porastom prihoda za 16 posto, iako im je dobit pala za čak 19 posto.

Iako Dubrovnik u usporedbi s Opatijom i Rovinjem ima najveći prihod od smještaja, lani je bio najveći gubitaš u odnosu na svoja dva konkurenta, za razliku od dubrovačkih ugostitelja, koji su imali znatno veću dobit od onih u Opatiji i Rovinju, uz višestruko jači promet.

U sva tri grada gotovo trećina zaposlenih radi u hotelima i apartmanima, a najuspješnija hotelska tvrtka prema financijskim rezultatima je rovinjska Maistra, pokazala je analiza poslovanja poduzetnika u tri turistička grada koju je izradila Financijska agencija (Fina) povodom Svjetskog dana turizma. Prema obrađenim podacima financijskih izvještaja, u Dubrovniku je u 2014. godini poslovalo 1969 poduzetnika koji su zapošljavali 10.070 radnika, što je rast zaposlenih za 1,9 posto. U Opatiji je povećan broj zaposlenih za 3,9%, a u Rovinju 4,4%. Poduzetnici u Opatiji lani su povećali ukupne prihode za 8,5%, slijedi Rovinj (7,5%), dok su u Dubrovniku prihodi porasli za 6,1%.

 

2,8mlrd.

kuna ukupan je prihod tvrtki u djelatnosti pružanja smještaja

Najbolji konsolidirani financijski rezultat ostvarili su poduzetnici u Rovinju sa 972,1 milijuna kuna neto dobiti, što je povećanje za 36,6%. Poduzetnici u Opatiji ostvarili su neto dobit od 85,3 milijuna kuna neto dobiti što je povećanje za 68,4%, dok su poduzetnici u Dubrovniku ostvarili neto gubitak od 601,3 milijuna kuna. Prošlu godinu u plusu je završilo oko 60 dubrovačkih poduzetnika, broj gubitaša rastao je za 16,3 posto, a gubitak razdoblja u odnosu na prethodnu godinu porastao je za čak 218,8 posto, primijećuju u Fini. Poduzetnici u djelatnosti pružanja smještaja u Dubrovniku, iskazali su negativan konsolidirani financijski rezultat (3,7 milijuna kuna) u odnosu na 2013. godinu, kad su zabilježili neto dobit od 132,5 milijuna kuna.

Ukupan prihod svih poduzetnika u tri spomenuta grada ostvaren u 2014. godini u navedenoj djelatnosti iznosio je 2,8 milijardi kuna, što je za 5,8% više nego u 2013. godini. Kod poduzetnika u sva tri turistička središta, u djelatnosti pružanja smještaja bilo je registrirano 192 poduzetnika s 5206 zaposlenih, što čini 30 posto svih zaposlenih. Analiza je pokazala rast broja zaposlenih u  ugostiteljstvu za 16,2 posto.

Zaposleni u hotelima imali su u prosjeku plaću u iznosu od 5340 kuna, što je bilo 4,6 posto više u odnosu na prethodno razdoblje, te 9,5 posto više od prosječne mjesečne plaće u RH. , dok je najviša prosječa plaća u hotelijerstvu bila 7216 kuna, ili 13 posto veća nego u 2013. Plaće u rovinjskim hotelima rasle su manje od 1 posto, a u Opatiji su pale za 5,1 posto. Ugostitelji su u sva tri grada bili u plusu, s porastom prihoda za 16 posto, iako im je dobit pala za čak 19 posto u odnosu na 2013. Prosječna plaća u ugostiteljstvu u tri grada bila je 3264 kune, s tim da dubrovački ugostitelji s prosječnom plaćom od pet tisuća kuna zarađuju znatno više od tog prosjeka. 

Komentari (1)
  • belupo
    belupo 8:48 29.9.2015.

    sad kad za ovo čuju imigranti, slijedi navala za azilom i smještajem u ovim gradovima

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!